İngiltere, İskoçya, Kuzey İrlanda ve Galler’den oluşan Birleşik Krallık Avam Kamarası’nda bugün yapılacak Brexit oylamasının ertelendiği açıklandı.
Dün konuşan Başbakan Theresa May, Avam Kamarası'nda bugün yapılacak olan Brexit anlaşmasıyla ilgili oylamanın ertelendiğini açıkladı.
Avrupa Birliği (AB) ile vardığı Brexit anlaşması, İngiltere Parlamentosu'nun alt kanadı olan Avam Kamarası'nda yoğun eleştirilerle karşılaştı.
Başbakan May, Avam Kamarası'nda yaptığı konuşmada, mevcut anlaşmaya en büyük itirazın Kuzey İrlanda konusunda geldiğini belirtti.
Hükümet, geçen hafta Avam Kamarası'nda Brexit ile ilgili olarak bir günde üst üste yapılan üç oylamayı kaybetmişti.
Brexit anlaşmasına göre Kuzey İrlanda AB ile köprü olacak
BBC Türkçe’de yer alan habere göre muhalefet partileri, Brexit anlaşma taslağının ülkeyi nasıl etkileyeceği üzerine Hukuk İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Geoffrey Cox'un yazdığı yasal tavsiye metninin tamamını görme yönünde oy kullandı. Hükümet bu metni "ülkenin ulusal çıkarları" gerekçesiyle yayımlamaya yanaşmamıştı.
Tartışmalar sonrası metin yayımlanırken, Theresa May'in AB ile vardığı taslak anlaşmanın en çok eleştirilen yanları şöyle:
"Kuzey İrlanda Avrupa Birliği'nin Gümrük Birliği'nde kalacak ve tüm gümrük kurallarını uygulayacak. Avrupa Komisyonu ve Avrupa Adalet Divanı bu kuralların uygulanıp uygulanmadığını denetleyebilecek. Britanya'dan Kuzey İrlanda'ya giden ürünlerin deklare edilmesi gerekecek."
Hukuk İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Geoffrey Cox'un bu ifadeleri Kuzey İrlanda'nın Birleşik Krallık'ın geri kalanına göre AB'nin gümrük kurallarına daha bağlı olacağını gösteriyor.
Kuzey İrlanda AB'nin gümrük birliğinde kalırken, Birleşik Krallık AB ile ayrı bir gümrük birliği kuracak.
Bu karmaşık düzenleme ile Birleşik Krallık'ın tamamı AB ile ortak bir gümrük bölgesi olarak tanımlanacak.
Böylece Birleşik Krallık ile AB arasında ticareti yapılan ürünlerde herhangi bir gümrük vergisi olmayacak fakat Britanya'dan Kuzey İrlanda'ya gönderilen ürünlerin deklare edilmesi gerekecek.