Bielefeld’de coşkulu, kitlesel 1 Mayıs

1 Mayıs, Almanya’nın Bielefeld kentinde büyük bir coşku ve katılımla kutlandı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 02 Mayıs 2023
  • 08:55

Sınıf devrimcileri olarak ön hazırlıklarını yaklaşık bir aydır yürüttüğümüz, işçi ve emekçilerin birlik, dayanışma ve mücadele günü 1 Mayıs, Almanya’nın Bielefeld kentinde büyük bir coşku ve katılımla kutlandı. Almanya genelinde bu yılki 1 Mayıs “Kesintisiz dayanışma” şiarı ile örgütlendi. Ayrıca bu yıl “Daha iyi bir toplu iş sözleşmesi, kreş çalışanları için insanca çalışma koşulları ve tüm mültecilere çalışma hakkı” talepleri öne çıkartıldı.

1 Mayıs’ın ön günlerinde şehrin merkezi yerleri ve yürüyüş güzergahı BİR-KAR imzalı “Sosyal haklar için 1 Mayıs’a!” ve “Emperyalist saldırganlığa ve savaşa karşı 1 Mayıs’a!” afişleriyle donatıldı. Ayrıca BİR-KAR ve Revolutionärer Jugendbund (Devrimci Gençlik Birliği) 1 Mayıs’ın önemini ve anlamını şehir merkezinde açtıkları bilgilendirme stantları ile kitlelere ulaştırdılar.

DGB (Alman Sendikalar Birliği) binasının önünde toplanan kitle buradan sloganlar eşliğinde yürüyüşe geçti. Komünistler yürüyüşe TKİP imzalı “Emperyalist saldırganlığa ve savaşa karşı işçilerin birliği halkların kardeşliği!” şiarlı pankart ile Marx, Engels ve Lenin resimlerinin bulunduğu büyük boy flamalarla katıldı. Komünistler, “Yaşasın devrim sosyalizm!”, “Yaşasın enternasyonal dayanışma!”, “Krizin faturasını ödemeyeceğiz!”, “Savaşa gönderdiğiniz silahlar ve paralar barışı getirmeyecek!”, “Krize karşı işgal, grev, direniş!” sloganlarını yükseltti. Eyleme katılan kitleler Marx, Engels ve Lenin flamalarına büyük bir ilgi gösterdiler.

TKİP ve RJ de dahil olmak üzere Halk Cephesi, DİDF, Tutsaklarla Dayanışma Komitesi ve Heyva-sor gibi göçmen devrimci-ilerici örgütler ve DGB, IG Metal, Ver.di, SPD, Die Linke, DKP gibi Alman parti ve sendikaları yürüyüşte yer aldı.

Bu yıl yürüyüş güzergahı üzerinde bulunan bir kreş önünde durularak kreş çalışanları için destek açıklamaları yapıldı. Genç kitlelerin ağırlıklı olarak katıldığı gözlemlenen bu yılki 1 Mayıs canlı ve coşkulu bir yürüyüş ile Ravensberger Park’ta son buldu.

1 Mayıs alanında sendikalar ve belediye başkanı tarafından yapılan konuşmaların ardından halaylar ve müziklerle 1 Mayıs coşku ile kutlandı.

Ayrıca alanda TKİP’nin de içinde bulunduğu göçmen devrimci örgütler ile Alman sendika ve partileri Park’ta stant açtılar.

Kızıl Bayrak / Bielefeld