Berlin ırkçılığa karşı ayaktaydı

Dünkü kitlesel eylemde Berlin polis şiddetine sahne oldu, 93 kişi gözaltına alındı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 07 Haziran 2020
  • 23:31

Irkçı polis şiddetine karşı dün (6 Haziran) Berlin’deki eyleme 20 bin kişi katıldı. Berlin’in merkezi olan Alexanderplatz’ta saat 14:00’da toplanan kalabalık, ırkçılığa ve polis şiddetine karşı adeta gövde gösterisi niteliğindeydi. Önceki haftalarda gerçekleşen eylemlerin katılımcı sayısının on katının gelmesi tüm beklentileri aştı. Bütün gün geç saatlere kadar şehir merkezinde protestolar devam etti. Katılımcılar arasında daha çok gençler yer aldı. Bir yandan birlikte “Siyah yaşamı değerlidir” ve “Adalet yoksa barış da yok” gibi sloganlar atılarak, diğer yandan “Katil devlet” gibi pankartlarla ırkçılığa karşı duruş sergilendi. Protestonun başı ve sonu yoktu. Temel bir örgütlenme görülmedi. Buna rağmen Berlin’de solcu grupların yaptığı ortak çalışmalar ırkçılığın kaynağı olan sistemi hedef aldı.

Aynı gün Berlin’de iki Neonazi eylemi gerçekleşti. Biri Alexanderplatz yakınlarındaydı. Irkçılık ve yabancı düşmanlığı karşıtı eylemciler, attıkları sloganlarla ve yapılan konuşmalarla Berlin hükümetini Neonazi eylemler konusunda da kınadılar.

Bu arada Alman polisi gün boyu provokasyondan vazgeçmedi. Aralarında daha reşit olmayanların da bulunduğu eylem kitlesi, akşam saatlerinde Alexanderplatz etrafında polisin saldırısına uğradı. Polis iki genç siyah kızı tutuklarken, etrafta bulunan eylemciler tutuklamaya tepki gösterdiler. O sırada polis tarafından göz önünde darp etme görüntüleri yansıdı. Aynı saate Alexanderplatz’ın başka bir köşesinde polis, köpeklerini eylemcilerin üzerine salarak meydanı boşaltmaya çalıştı. Bu arada tomalar da kullanıldı. Polis saldırısı sonucunda toplamında 93 kişi göz altına alındı.

Dün Berlin, polis şiddetine bire bir şahit oldu. Solcu gençler tarafından, polis terörünün devletin bir politikası olduğu ve yeni kuşak gençlerde radikalleşmeyi sağlayacağı, dolayısıyla mücadelenin bugünden sonra daha da büyüyeceği değerlendirmeleri yapıldı.

Kızıl Bayrak / Berlin