16 Aralık Cuma günü Belçika’da en büyük üç sendikanın çağrısıyla grev gerçekleştirildi. Hıristiyan Sendikalar Konfederasyonu (CSC), Belçika Genel Emek Federasyonu (FGTB), Belçika Liberal Sendikaları Genel Merkezi (CGSLB) tarafından alınan ortak grev kararı ulusal düzeyde ulaşım sektörü başta olmak üzere farklı alanlarda etkili oldu. Havalimanı çalışanları da greve katılırken eğitim ve sağlık sektörlerinde de sınırlı katılımlar oldu. Belçika’nın başkenti Brüksel’de ise bir yürüyüş gerçekleştirildi.
Dünya genelinde olduğu gibi Belçika’da da hayat pahalılığı artıyor. Kapitalistler, buna rağmen işçilere enflasyonun çok altında ücret atışları dayatıyor. Bu pervasızlığa karşı işçiler ücretlerin arttırılması, çalışma koşullarının iyileştirilmesi başta olmak üzere birçok taleple öfkelerini sokaklara taşıdılar.
21 Haziran’da yapılan ilk eyleme 80 bin civarında kitlesel bir katılım gerçekleşmişti. 9 Kasım’da yapılan meslekler arası ulusal grev ise Belçika’da hayatı kısmen felç etmiş, hareket birçok sektör veya bölgeye yayılmıştı.
Bu defaki grevde toplu ulaşım Brüksel başta olmak üzere, Charleroi, Liège, Verviers kentlerini büyük oranda etkilenirken Hainaut, Namur, Brabant Wallon illerinde de aksaklıklar oluştu. Uçuşlar, ülkenin en büyük iki havalimanından birinde %30, birinde %60 oranında iptal edildi. Namur ve Brabant-Wallon kentlerinde öğretmenlerin greve gitme isteğini dile getirmesine rağmen, tekil iş durdurmalar dışında toplu grev yapılmadı. Sağlık sektöründe de grev ve eylem isteği bir süredir gündemdeydi ancak son süreçte artan Covid-19, grip ve bronşit vakaları ve personel eksikliğinden kaynaklı greve gidilemedi. Fakat sendikalar 19 Aralık’ta birçok hastanede eylemler düzenleneceği ve 31 Ocak’ta ulusal düzeyde bir yürüyüş gerçekleştirileceğini duyurdular.
Sendikaların belirlediği talepler arasında brüt maaşların yükseltilmesi, 1996’da çıkarılan ve maaşların %0,4’ten daha fazla yükselmesini engelleyen yasanın kaldırılması da yer alıyor. Yanı sıra enerji fiyat artışlarının engellenmesi, sermayedarlardan daha fazla vergi alınması istenirken, maaşların otomatik olarak enflasyona endekslenme hakkının korunması, cinsiyet ayrımı gözetmeyen emeklilik hakkı, çocuk bakımı için verilen “zaman kredisi”nin düşürülmemesi ve esnek çalışmanın durdurulması gibi talepler de dile getirildi.
Tüm bu talepler karşısında sermaye hükümeti, karda olan şirketlerin işçilerine 750 Euro’luk bir kereye mahsus bir çek verilmesini talep etti. Emekçilerin 750 Euro karşılığında bu taleplerinden vaz geçmesi beklenmiyor.