Belçika da “iç güvenlik” hazırlığında

Paris katliamının ardından, “iç güvenlik” adı altında uygulanacak baskı ve devlet terör adımlarını Belçika da açıkladı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 19 Kasım 2015
  • 18:11

Avrupa’nın 11 Eylül’ü olarak tanımlanan Paris saldırısının ardından Avrupalı emperyalistler, baskı ve devlet terörünü hayata geçirmeye başladı. Fransa, İngiltere gibi başlıca ülkeler “iç güvenlik” adı altında baskı yasalarını karara bağlarken, son olarak Belçika da “yeni güvenlik önlemleri taslağı”nı açıkladı.

18 maddelik taslağı mecliste yaptığı konuşmayla açıklayan Başbakan Charles Michel, “İslamcıları” kast ederek “bizim ülkemize gelmelerini de engellemeliyiz” dedi.

Avrupalı emperyalistler her ne kadar “IŞİD”, “terörist” gibi tanımlamalarla hedef belirtseler de, bu yalnızca emekçileri aldatma işlevi görüyor. Nitekim bu lafları, bir yandan emekçilere, ezilen halklara yönelik artan devlet terörü, diğer yandan da “resmi olmayan kanallardan” ırkçı-faşist çetelere göz yumulması takip ediyor.

Belçika’da mecliste tartışılan taslak tam da buna uygun; 2016 “güvenlik” bütçesinin 400 milyon avro arttırılması, sınırlardaki polis kontrollerinin sıkılaştırılması, “iç güvenlik”ten sorumlu askerlerin görevlendirilmesi, gözaltı süresinin 24 saatten 72 saate çıkarılması, 00.00-06.00 dışında yapılabilen operasyonların 24 saate çıkması adımları yer alıyor.

Bu saldırı paketinin muhalefet de dahil parlamentonun çoğunluğu tarafından kabul görmesi öngörülürken, taslakta “din” üzerine de belli vurgular yer alıyor. Net olmayan ifadeler sermaye iktidarına bir yandan farklı din ve inançtan emekçileri birbirine karşı kışkırtma, diğer yandan da her türlü baskıyı hayata geçirme fırsatını vermiş oluyor.

Belçika sermaye devleti bu adımları atarken paralel olarak da polis operasyonlarını hayata geçirdi. Sabah saatlerinde birçok eve baskın yapıldığı, en az bir kişinin gözaltına alındığı belirtildi. Önceki günlerde de gözaltına alınan 7 kişiden 5’inin serbest bırakıldığı bildirilmişti.

İLİŞKİLİ HABERLER