Çalışanların greve hazırlandığı BBC’de işten atmalar kapıda. “Tasarruf önlemleri” bahanesiyle 415 kişi iten atılacak. BBC Haber Dairesi Başkanı James Harding, haber merkezini yeniden yapılandırıp dijital çağa uygun haberler hazırlamak için yeni teknolojilerin kullanıma ağırlık vereceklerini ileri sürdü.
BBC'nin haber dairesinde 5 bin kadarı gazeteci olmak üzere yaklaşık 8 bin 400 kişi çalışıyor.
İngiltere'de TV sahibi hane halkından tahsil edilen televizyon ruhsat ödemeleriyle finanse edildiği söylenen BBC’nin, söz konusu ücret 2010'da altı yıllığına dondurulduğu 800 milyon sterlin ek tasarruf yapması gerektiği öne sürülmüştü..
1 Nisan'dan itibaren daha önce İngiltere Dışişleri Bakanlığı tarafından finanse edilen BBC Dünya Servisi'nin de finansmanını üstlenen kurum, açıkladığı son önlemlerle yılda 48 milyon sterlin daha tasarruf edecek. Bunun faturasını ise çalışanlarına kesecek.
BBC 2011'de 2 bin kişiyi işten çıkarmış, sonraki 3 yıl içinde de Haber Dairesi'nden 400'den fazla kişinin işine son vermişti.
Sendikadan tepki
BBC Haber Müdürü James Harding'in bugün açıkladığı kararlara Ulusal Gazeteciler Birliği Sendikası’ndan (NUJ) tepki geldi. Sendika Genel Sekreteri Michelle Stanistreet, "Bu kesintiler gazetecilerin kaliteli içerikte haberler hazırlama yeteneğini daha da azaltacaktır. Bu kadar basit... Biz BBC'de hiç kimsenin zorunlu olarak işten çıkarılmaması için mücadele edeceğiz" dedi.
Çalışanlar greve hazırlanıyor
BBC’de örgütlü sendikalar, yönetim ile yapılan maaş artışı görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine 23 Temmuz’da greve çıkacaklarını açıklamışlardı.
Ulusal Gazeteciler Birliği Sendikası (NUJ), enflasyondaki artış nedeniyle son beş yılda BBC çalışanlarının reel ücretlerinin yüzde 10'dan fazla gerilediğini, üst düzey yöneticilere ise yüksek ücretler ödenip cazip koşullar sunulduğunu belirtiyor. Sendika, BBC yönetiminin son teklifinin yüzde 1'in biraz üzerinde bir maaş artışına tekabül ettiğine ve bu oranın İngiltere'de enflasyonun altında olduğuna dikkat çekiyor.