BBC çalışanları greve çıkıyor

BBC çalışanları, BBC yönetiminin yüzde 1 oranındaki zam teklifine karşı 23 Temmuz'da greve gideceklerini duyurdu.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 16 Temmuz 2014
  • 08:57

BBC'de çalışan emekçileri temsil eden üç sendika, NUJ, Bectu ve Unite ile BBC yönetimi arasında yapılan ücret pazarlıklarında anlaşma sağlanamaması üzerine grev oylaması yapıldı. Oylamada, NUJ üyelerinin yüzde 77'si, Bectu üyelerinin ise yüzde 79'u greve destek verdi.

Bunun üzerine emekçileri temsil eden üç sendika grev tarihi için Glasgow'da organize edilecek İngiliz Uluslar Topluluğu Oyunları'nın açılış töreninin yapıldığı günü seçti.

 

Enflasyon yüzde 2, 'zam' yüzde 1

Ulusal Gazeteciler Birliği Sendikası (NUJ), enflasyondaki artış nedeniyle son beş yılda BBC çalışanlarının reel ücretlerinin yüzde 10'dan fazla gerilediğine dikkat çekti. NUJ yetkililerinin açıklamalarına göre BBC yönetiminin son teklifi yüzde 1'in biraz üzerinde bir maaş artışına tekabül ediyor.

BBC yönetimi çalışanları ile adeta alay ederek, yüzde 2 oranındaki enflasyon oranının altında 'zam' teklif ediyor. Sendikaların açıklamasına göre BBC, İngiltere'de TV sahibi hane halklarından tahsil edilen televizyon ruhsat ödemelerinden 5 milyar sterlin (Yaklaşık sekiz buçuk milyar dolar) elde ediyor.

 

Personele gelince 'kemer sıkma'

Elde edilen gelire rağmen kurumdaki ücret politikasının adil olmadığına dikkat çeken sendikalar, BBC'nin üst düzey yöneticilerine çok yüksek maaşlar ödendiği, daha alt kategorilerdeki çalışanlara yönelik haksız bir ücret politikası olduğunu belirtiyor.

NUJ Genel Sekreteri Michelle Stanistreet, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Grev oylamasına katılım oranı ve oylamanın sonucu açıkça şunu gösteriyor: BBC'yi yönetenler yüksek maaşlarının tadını çıkarıp personele ‘kemer sıkma gereğini’ anlamaları yolunda dersler verirken, bu kurumun çalışanları artık cüzi ücret artışlarına razı olmaya hazır değil"

Bectu Genel Sekreteri Gerry Morrissey ise "BBC boş projeler için para bulabiliyor. Ancak son beş yılda ücretleri yüzde 10 azalan çalışanları için para bulamıyor" dedi.

 

BBC: İyileştirilmiş teklif yaptık

Konuyla ilgili açıklama yapan bir BBC yetkilisi ise İngiliz Uluslar Topluluğu Oyunları'na ilişkin yayınların kesintisiz izleyicilere ulaşmasını sağlamak için ellerinden geleni yapacaklarını belirterek, ''Uzlaşmazlığı gidermek için sendikalarla müzakerelere devam edeceğiz. Ancak biz iyileştirilmiş bir teklif yapmış durumdayız. Ciddi tasarruf yapmamız gerekiyor'' dedi.