Basel’de yürüyüş

9 Ekim Cumartesi günü sağcıların, Yahudi karşıtlarının ve komplo teoricilerinin örgütlediği korona önlemlerini protesto yürüyüşü gerçekleşti.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 09 Ekim 2021
  • 22:30

9 Ekim Cumartesi günü sağcıların, Yahudi karşıtlarının ve komplo teoricilerinin örgütlediği korona önlemlerini protesto yürüyüşü gerçekleşti. Önceden sosyal medyada yer alan yürüyüş haberine karşı Basel Nazifrei (Nazilerin olmadığı bir Basel) ittifakı karşı bir yürüyüş çağrısı yaptı. Basel Nazifrei ittifakı sosyal ağlarda “Basel’de sağcı bir yürüyüşe yer yok”, “Kriz karşıtı duruşumuzu daha görünür hale getirmenin tam zamanı! O halde 9 Ekim Cumartesi günü birlikte olalım. Sokağa çıkalım! Kapitalist krizi karşı duralım ve alanları sağcı ve mantıksız tedbir karşıtlarına bırakmayalım! Mevcut ve gelecek krizlerde harekete geçebilmek için kolektif dayanışmayı aşağıdan inşa etmeliyiz!” şiarlarıyla aynı gün karşı yürüyüş örgütleyeceğini duyurdu.

Buna ek olarak, Basel Nazifree ataerkil şiddete, milliyetçiliğe ve Yahudi aleyhtarı komplo teorilerine karşı da yürüyeceklerini açıkladı. Karşı gösterinin buluşma noktası kamuoyuna medya üzerinde duyuruldu. Yürüyüşten haberdar olan polis, “Kanton polisinin amacı her halükârda gösterilerin barışçıl olması” biçiminde açıklama yaptı.

Devletin korona tedbirlerine karşı 9 Ekim Cumartesi günü Basel’de gericilerin örgütlediği yürüyüşe polisin koruması altında binlerce kişi katıldı. Yürüyüşe, Yahudi aleyhtarı komplo teorilerinin ve aşırı sağcıların önayak olduğu ama sıradan emekçilerin katılımının yoğun olduğu görüldü. Yürüyüşe milliyetçi güçler hakimdi. İkinci yürüyüş ise Basel Nazifree tarafından saat 14.00’de örgütlendi. Kitle, Matthäusplatz’da coşkulu sloganlarla yürüyüşe geçti. Yürüyüş boyunca sıklıkla, anti-faşist, anti-kapitalist sloganların haykırıldığı ve hemen tümüyle gençliğin katıldığı kitlesel yürüyüşün önü köprüde polislerce kesildi.

Polisin “Tüm konuları konuşarak anlaşabiliriz, muhataplardan biriyle konuşalım” talebi sloganlarla reddedildi ve kitle dağılmadı. Polisin saldırmayı tercih etmediği kitle, yolu bir süre bloke ettikten sonra başka bir güzergahta yürüyüşe devam etti. Claramatte parkında yürüyüş sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / Basel