Çin’den sonra dünya hazır giyim piyasasında ikinci sırada yer alan Bangladeş’te binlerce tekstil işçisi asgari ücrete yapılan zam oranının tekstil patronları tarafından ödenmemesine ve zamlardaki eşitsizliğe karşı greve çıktı.
Üç gün boyunca süren eylemlerle taleplerinin karşılanmasını isteyen tekstil işçileri dün (8 Ocak) başkent Dakka’da havaalanına giden yolu trafiğe kapattı. Kent merkezindeki ulaşımı büyük oranda kilitleyen 5 bini aşkın tekstil işçisi polisin saldırısıyla karşılaştı. Polisin plastik mermi ve gaz bombalarıyla gerçekleştirdiği saldırıda 50 işçi yaralanırken, işçilerin karşılık vermesiyle de 12 polisin yaralandığı belirtildi.
Ayrıca Bangladeş polisi Pazar gününden başlayarak üç gün süren eylemler boyunca 3 toplu taşıma otobüsünün de ateşe verildiğini söyledi.
12 fabrikada işçilerin üretimi durdurduğu belirtildi.
İşçilerin eylemleri sonucu harekete geçen hükümetin Ticaret Bakanı Tipu Munshi, sorunun çözümü için bir üst komite kurulduğunu açıkladı. Ücret eşitsizliğinin düzeltileceğini ve asgari ücretin altında ücret verilmesinin engelleneceğini söyledi.
Asgari ücrete 5 yıl sonra zam yapıldı
Ülkede 4 milyon tekstil işçisinin aylık asgari ücreti yüzde 51 arttırılarak 8000 taka'ya (95 dolar) çıkarıldı.
Bangladeş’te asgari ücrete 5 yıldan sonra ilk kez zam yapıldığını belirten sendikalar, yapılan bu zammın geçen sürede yaşanan enflasyon artışı ve zamları dahi telafi edemediğini söylüyorlar.
Üstelik asgari ücrete yapılan zammın tekstil patronları tarafından işçilere verilmediğini ve kıdemli işçilerin maaşlarındaki artışın ise asgari ücrete yapılan zamdan daha düşük olduğunu belirterek bu eşitsizliğin kabul edilemeyeceğini söylüyorlar.
Ülkedeki 4 bin 500 tekstil ve hazır giyim fabrikası geçen yıl 30 milyar dolardan fazla ihracat yaptı.