Brezilya’da korona aşısında bir doktor öldü iddiası

Oxford Üniversitesi'nin koronavirüs aşı denemelerine katılan Brezilya’dan bir gönüllünün hayatını kaybettiği duyuruldu.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 22 Ekim 2020
  • 09:37

Brezilya’daki ilaç şirketi AstraZeneca tarafından yapılan bir korona aşısı çalışması sırasında bir test çalışanı öldü. Bu, Brezilya sağlık gözetleme kurumu Anvisa ve dpa haber ajansı tarafından onaylandı. Ancak ölüm nedeninin belirsiz olduğu belirtildi. İngiliz-İsveç grubu aşıyı Oxford Üniversitesi ile işbirliği içinde geliştirdi. Anvisa’nın, kendi verdiği bilgilere göre, Pazartesi günkü ölüm olayından  haberdar olmuştu. Buna rağmen teste devam edilmesi öneriliyor. Kişinin neden öldüğü  inceleniyor ve gönüllülerle ilgili veriler gizli tutuluyor.

Die Zeit’ın haberine göre Anvisa’nın, testlere izin verdiği ve son bir kaç hafta içinde Brezilya’da binlerce gönüllüye aşı yapıldığı belirtiliyor. Virüs, Latin Amerika’nın 210 milyonluk nüfusuyla en kalabalık ve pandemide en çok etkilenen, ölüm oranının yüksek olduğu ülkesi Brezilya’da virüs halen yayılıyor ve araştırma tesislerinin mükemmel olduğu ileri sürülüyor.

CNN Brasil televizyon kanalının haberine göre, 28 yaşındaki ölen doktorun Covid-19 ile ilgili komplikasyonlar sonucu öldüğü söyleniyor. Brezilya gazetesi ‘’O Globo’’ ise, isimsiz kaynaklara atıfta bulunarak söz konusu gönüllünün aşıyı değil, bir plasebo aldığını bildirdi. Ölüm olayı ile ilgili olarak ne laboratuvar ne test merkezleri ne de Anvisa resmi bir açıklama yapmadı.  

Dpa tarafından sorulan soruya, AstraZeneca devam eden bir çalışmada bireysel bir vaka hakkında özel olarak yorum yapmak istemezken, gerekli tüm doğrulama prosedürlerinin uygulandığına işaret etti. Rio de Janeiro ve Salvador’daki çalışmayı koordine eden Instituto D’Or (Idor) tarafından yapılan açıklamada ise, “Şimdiye kadar toplanan verilerin titiz bir şekilde analiz edilmesi sonucu, çalışmanın güvenliği konusunda hiçbir şüpheye yer kalmadı ve dolaysıyla da devamı tavsiye edilmektedir.’’ denildi ve sorulan bir soru üzerine Idor’da çalışmanın henüz kesintiye uğramadığını belirtti. AstraZeneca, umut verici olduğunu söylediği korona aşısı için klinik denemeyi Eylül ayında geçici olarak durdurmuştu. O zamana kadar AZD1222 aşısı, potansiyel korona aşıları arasında gelecek vaat eden adaylardan biri olarak gösteriliyordu. Gönüllünün ölümünün aşı sonucu olduğu kanıtlanırsa bunun proje için büyük bir darbe olacağı söyleniyor.

Aşı şu anda Avrupa İlaç Ajansı (EMA) tarafından  inceleme sürecinde test ediliyor. Bu süreçte, klinik araştırmadan elde edilen verilerin sürekli olarak değerlendirildiği ileri sürülüyor. AB, aşı dozlarının teslimi için AstraZeneca ile bir çerçeve anlaşması imzaladığı belirtiliyor. Federal Sağlık Bakanlığı’na göre, Almanya 54 milyon aşı dozunu oluşturmuş bulunuyor. Bölüm başkanı Jens Spahn’a göre, bu başlangıçta bu ülkede yaklaşık 27 milyon insan için yeterli bir sayıdır.