-Kendinizi kısaca tanıtır mısınız?
-Adım Lillian Petry Kababiito, Uganda’lıyım. Dünyanın dört bir yanından kadınlar olarak bir araya geldik. Böyle bir konferansa katılmış olmaktan memnuniyet duyuyorum. Ben buraya Almanya’dan geldim ama aslen Ugandalıyım ve ayrıca Uganda komitesinde görev alıyorum. Afrikalı kadınlar da burada. Aslında “dünyadaki kadınlar” deniliyor; çünkü Afrikalı kadınlar dünyanın her yerinde varlar. Kendi ülkemizde yaşamasak da evlerimizde olanlar bizi de etkiliyor.
Afrikalı kadınlar çalışıyor, hayatla baş etmeye çalışıyor ve ayrıca çocuklarına bakıyor. Afrika’da yürüttüğümüz çalışmalar pek çok kültürel ve dinsel konular içeriyor. Kültür ve din farklılıkları pek çok kadınının karar almasını etkiliyor. Bu sebeple bizim komitelerle, camilerle, kiliselerle çalışmamızın önemli olduğunu düşünüyorum. Kadınların olduğu her yere ulaşmamız gerekiyor. Parası olan ya da olmayan kadınlar birlikte online görüşmeler yapıyorlar, okullarda buluşuyoruz, iletişim ağı çalışması için ortak bir nokta oluşturup kadınları buluyor ve onları bir araya getiriyoruz. Onlar kendi çözümlerini buluyorlar. Bu sebeple Afrikalı kadınlar olarak halen çalışan kadınlara ve kaynaklara ihtiyacımız var. Böylece kendi problemlerini çözmeleri için kadınlara daha çok katkı sunma imkanız olur.
-Afrika’daki işçi sınıfı ve kadın mücadelesi hakkında biraz bilgi verebilir misiniz?
-Afrika’da geçmişte çalışma erkekler içindi. Daha çok onlar çalışırdı. Ancak şimdi durum değişti. Afrika’da kadın nüfusu erkek nüfusundan fazla ve kadınlar artık çalışıyor. Pek çok kadın ücretsiz çalışıyor. Pek çok kadın çalışırken istismara maruz kalıyor, tecavüze uğruyor. Kadınların yaşadığı zorluklar ve maruz kaldıkları baskılar halen tabu olan konular. Bazıları bekar kadınlar, bazıları bekar anneler. Poligami (çok eşlilik) ile baş ediyorlar ve çocuklarının okula gitmesi için çaba harcıyorlar. Afrikalı işçi kadınların çocuklarına bakmak için desteğe ihtiyacı var. Çünkü biz Afrikalı işçi kadınlar çocuklarımıza bakması için başka bir kadını işe alıyoruz. Ve onlara hala 2022’de var olan kölelikten dolayı az ödeme yapıyoruz. Ve biz tehlike içinde yaşıyoruz. Bazıları eşleri ile birlikte olmak zorunda. Seçenekleri yok, hayır diyemiyorlar. Yoksa cinsel istismara uğruyorlar. Eğer hayır derlerse çocuklarına da bakamazlar. İşçi kadınlar bir yol bulmak zorunda. Çalışırken tam olarak nerede yaşadıkları ve çocuklarını nasıl büyütecekleri konusunda. Çünkü onlar düşük ücret alıyorlar. Biz işe gidiyoruz, finans sağlıyoruz, evler inşa ediyoruz ve çocuklara bakıyoruz. Çocuklarımız telefonlar ve sosyal medyaya karşı korunmalı. Biz çok yoğunuz ve çalışmamız lazım. İş ile anne olmanın büyük rolü arasında denge kurmak gerekiyor: Bunu sağladığımızda başaracağız!
Afrikalı kadınlar politik yaşama katılmalı, çünkü politik platformlarda görüşlerinizi dile getirebilirsiniz, kararlar alabilirsiniz. Eğer kadın temsilcilere oy verirsek ve onlar bizi temsil ederlerse bizim için daha iyi kararlar alabilirler. Eğer politik platformları görmezden gelirsek ve diğerlerine bırakırsak, kararlı onlar alır ve biz olumsuz etkileniriz. Bu yüzden biz direkt olarak karar alıcı mekanizmalarda yer almalıyız. Böylece ülke değişsin. Politika bizler için bir platform.
-Kadın konferansından ne bekliyorsunuz?
-Bence bu konferans başarılı oldu. Birçok insanın buraya vize problemi yüzünden gelememesi üzücü. Bürokratik sebepler kadınların konferansa katılmasını engelledi. Bu sebeple konferansın nerede yapılması gerektiği üzerinde çalışmalıyız. Ayrıca zor koşullar altındaki bazı kadınlar da burada olmak istiyorlardı. Burada iletişimsizlik üzerine de konuştuk. Bu konferans belki daha sık organize edilebilir. Belki de online olarak gerçekleştirilebilir ve böylece birbirimizle iletişime geçmek için çok fazla beklememize gerek kalmaz. Herkes platform bilgilerine sahip olmaya devam edecek. Elbette kolay bir şey değil ama iyi şanslar.
Alman komitesi olarak burada evlerimizden çok çok uzakta olan bir ülkedeyiz ama Almanca konuşamıyoruz ve çeviri yapılamıyor. İşler yine de yürüyor. Tabi hiçbir şey her zaman mükemmel değildir. Çok teşekkür ediyoruz ve gelecekte her şeyin daha iyi olacağına inanıyoruz.
Kızıl Bayrak / Almanya