Af Örgütü'nden "İsrail'in Apartheid Rejimi" raporu

Uluslararası Af Örgütü, İsrail'in ülkedeki ve işgal ettiği bölgelerdeki Filistinlilere karşı kanunları, politikaları ve uygulamaları "apartheid" yani sistemsel ayrımcılık olarak tanımladı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 01 Şubat 2022
  • 22:20

Uluslararası Af Örgütü, siyonist rejimin uyguladığı devlet terörüne ilişkin bugün yeni bir rapor yayımladı. "İsrail'in Apartheid Rejimi: Filistinlilere Yönelik Irksal Ayrımcılık ve İnsanlığa Karşı İşlenen Suçlar" başlıklı 280 sayfalık rapor, İsrail'in Filistin halkına yönelik uyguladığı siyonist teröre bir kez daha ayna tuttu. Bununla birlikte, İsrail'i "Apartheid rejimi" diye tanımlayarak ırkçı-siyonist rejimin uluslararası hukuka göre "insanlığa karşı suç" işlediğini de ilan etmiş oldu.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, İsrail'in Filistinlilerin haklarını kontrol ettiği tüm bölgelerde, Filistin halkına karşı uygulanan baskı ve tahakküm sistemi raporda ayrıntılarıyla anlatıldı. Siyonist rejim insanlığa karşı suç işlediğini inkar ederken, Uluslararası Af Örgütü, İsrail'in hesap vermesi gerektiğini hatırlatıyor.

"İsrail'de ve İşgal altındaki Filistin topraklarında yaşayan Filistinliler, ölçümlerin mevcut olduğu tüm refah göstergelerinde açık bir şekilde dezavantajlı durumdadır" denilen raporda şu satırlar yer alıyor:

"İşgal altındaki Batı Şeria'da yaşayan yerleşimciler de dahil olmak üzere Yahudi İsraillilerden daha yüksek yoksulluk oranlarına ve daha düşük işgücü katılımı, eğitim alma ve sağlık düzeylerine sahipler."

İsrail ve Filistin'den tepkiler

İsrail pişkince bir karşılık vererek 280 sayfalık rapordaki bilgilerin asılsız olduğunu iddia ederek raporu reddetti. İsrail Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Uluslararası Af Örgütü'nü, "İyi bilinen İsrail karşıtı nefret kuruluşlarının ürettiği yalanları, tutarsızlıkları ve asılsız iddiaları" sunmakla suçladı.

Filistin Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada rapor "Filistin halkının katlandığı yerleşmiş ırkçılık, dışlama, baskı, sömürgecilik, 'apartheid' ve yok etme girişimlerinin acımasız gerçekliğinin ayrıntılı bir onayı" ifadeleriyle yorumlandı.