ABD'nin Suriye'ye asker sevkiyatı devam ediyor

ABD emperyalizmi Suriye'deki askeri varlığını yoğunlaştırmaya devam ediyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 09 Mart 2017
  • 08:40

Geçtiğimiz hafta, Türk sermaye devletinin Minbic’e saldırmasıyla başlayan hareketliliğin ardınan, ABD emperyalizmi bölgedeki askeri varlığını arttıracağını duyurmuştu. Uluslararası kamuoyu, söz konusu askeri yığınağı Rakka operasyonuna hazırlık ve YPG'ye saldıran Türk sermaye devletine bir sınır çekme hamlesi olarak değerlendirmişti.

Son gelişmeler ABD emperyalizminin Suriye'deki askeri varlığını yoğunlaştırmaya devam ettiğini doğruluyor. Zira, geçtiğimiz hafta yaşanan gelişmelerin ardından ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı'nın, Rakka operasyonuna topçu desteği vermek üzere Suriye'ye Deniz Piyadeleri özel harekat komandolarını gönderdiği belirtiliyor.

Uluslararası haber ajanslarına yansıyan haberlerde, yaklaşık 300 askerin Rakka'nın 25-30 kilometre kuzeyine konuşlandırılacağı ve 155mm top mermisi fırlatan M777 tipi obüsler ve Osprey tipi helikopterlerle operasyona destek vereceği vurgulanıyor. Ayrıca önümüzdeki günlerde kuvvet ve ekipman güvenliğini sağlayacak ek kara birliklerinin de bölgeye sevk edileceği öne sürülüyor.

ABD: YPG'ye desteğimiz devam edecek

Suriye'ye dönük asker ve silah yığınağını arttıran ABD emperyalizmi, YPG'ye yönelik desteklerinin devam edeceğini de duyurdu.

Dışişleri Bakanlığı Geçici Sözcüsü Mark Toner, düzenlediği basın toplantısında, Suriye'de PYD/YPG'ye verdikleri destek konusunda açıklamalarda bulundu.

IŞİD'le mücadele kapsamında YPG'ye verdikleri desteğin süreceğini belirten Toner, şunları ifade etti:

"YPG'yi Suriye'nin kuzeyinde bulunan SDG içerisinde uzun zamandan beri destekliyoruz. Daha önce belirttiğimiz gibi onlar IŞİD'e karşı mücadelede ve ortadan kaldırılması için çok etkililer. Şimdiye kadar yaklaşık 6 bin kilometreyi ve 4 Kasım'da operasyon başladığından beri de Rakka civarında 100'den fazla köyü IŞİD'ın elinden aldılar."

ABD'nin, PKK ile ilgili görüşlerinin değişmediğini de belirten Toner, "PKK ve YPG arasında bağlantı olduğu yönündeki görüşe saygıyla karşı çıkıyoruz. Şu konuda açık olmalıyız; PKK bizim için hâlâ bir terör örgütüdür" diye konuştu.

İLİŞKİLİ HABERLER