Avrupa Birliği, Türkiye’nin üyelik sürecinde katılım öncesi mali yardımlarında kesintiye gitme kararı almıştı. Avrupa Parlamentosu genel kurulunun dünkü oturumunda, Avrupa Komisyonu'nun genişleme ve komşuluk ilişkilerinden sorumlu temsilcisi Johannes Hahn kesintinin detayları üzerine konuştu.
2018 yılı için ayrılan miktarın yüzde 40’ında kesintiye gidileceğini açıklayan Hahn, kesintiye dair gerekçelerine değinerek “Türkiye’de demokrasi ve insan haklarının gerilediği, ülkenin Avrupa’dan uzaklaştığını” öne sürdü.
Yıllık 253 milyon liralık kesinti
“Katılım Öncesi Yardım Aracı” (IPA) adı verilen ve 2014-2020 dönemi için ayrılan mali yardımın 4 milyar 453 milyon avro olduğu ifade edilirken, 2018 yılı kesintisinin 253 milyon avro olacağı belirtildi. Türkiye’nin ilerleme kaydetmemesi durumunda 2019 ve 2020 yıllarında da aynı tutarda kesintiye gidilebileceği kaydedildi.
IPA fonlarının “öncelikli” olarak “demokrasi, insan hakları ve hukuk devleti” alanlarına aktarılması gerektiğini savunan Hahn, mali yardımların bu alandaki sivil toplum kuruluşlarına yönlendirilmesi iddiasında bulundu.
AB’nin yardımları savaş araçlarına yatırılıyor
Öte yandan Hahn; bu yardımların zırhlı araç satın alımlarına gittiği, savaş ve saldırganlıkta kullanıldığı, birçok sivilin ölümüne neden olduğu yönünde AP oturumundaki tepkilere de yanıt verdi. Üyelik öncesi mali yardımların savaş araçlarına yatırıldığını kabul eden Hahn, “Bunların ölümlere yol açtığına dair kanıt yok” iddiasını savundu.