ABD’ye üç günlük ziyaret gerçekleştiren Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron dün Trump ile görüştü. İkili görüşmenin ardından yaptıkları açıklamada Suriye ve bölgedeki nüfuzlarını genişletme, İran’ı kuşatma amaçlarında ortaklaştıklarını vurguladı. Ziyaret öncesi ABD’ye “İran’la yapılan nükleer anlaşmadan çekilmeme” çağrısı yapan Macron ise ABD’nin İran’a yönelik yeni bir anlaşma önerisine katıldığını duyurdu.
Suriye’de kalmaya devam
Bir süredir “ABD askerlerinin Suriye’den çekileceği” üzerine laf cambazlığı yapan Trump dün de bunu sürdürdü. “Eve döneceğiz. Fakat güçlü ve kalıcı bir ayak izi bırakmak istiyoruz” diyerek Suriye’de bir süre daha kalmaya hevesli olduklarını dile getiren Trump, Macron ile görüşmelerinin büyük bölümünün de buradaki işbirliği üzerine olduğunu söyledi. Nitekim Macron, Fransa’nın Suriye’den çekilmesiyle ilgili bir takvim öne sürmelerini “imkansız” olarak niteledi.
İran’a baskıyı arttırmayı hedefleyen “yeni anlaşma” kararı
Öte yandan, İran’la yapılan nükleer anlaşma ve ek yaptırımlar konusu ikilinin görüşmesindeki bir diğer temel gündem oldu. Bu konuda Trump, İran’ı hedef alan açıklamalarına devam ederken, anlaşmadan çekilme tehditlerini sürdürmedi, fakat Suriye ve Yemen’i de kapsayan “yeni bir anlaşma” vurgusu yaptı. Keza “yeni anlaşma” üzerine görüştüklerini söyleyen Macron da “Başkan Trump ile görüşmelerimizin yeni bir anlaşmanın önünün açılmasını mümkün kıldığını düşünüyorum” ifadelerini kullandı. Macron ayrıca, Rusya ve Türkiye’nin de bu sürece dahil olmasını istediklerini sözlerine ekledi. Macron nükleer anlaşmadan ABD’nin çekilmesi konusunu da Trump ile görüştüklerini söylese de ABD’nin kararını bilmediğini öne sürdü.
Fransa ile ABD’nin İran ortaklığı gerilimi tırmandırabilir
ABD’nin, nükleer anlaşmayı da ilgilendiren, İran’a yönelik ek yaptırımları erteleyen kararının süresi 12 Mayıs’ta doluyor. Trump’ın, ertelemeye devam edip etmeyeceğini önümüzdeki ay açıklaması bekleniyor. Daha önce anlaşmanın sürdürülmesi çağrıları yapan Fransa’nın “yeni anlaşma” vurgusu, Rusya ile Türkiye’ye çağrısı ve ABD’nin nükleer anlaşma kararı konusunda sessiz kalması iki ülkenin ortak hamle peşinde olduğuna işaret ediyor.
Suriye’ye son saldırıda Amerikan müttefikleri ile ortak hareket eden İngiltere ve Fransa, Trump’ın nükleer anlaşmadan çekilme kararına karşı çıkmışlardı. Buna karşın bölgedeki nüfuz mücadelesinin sertleşmesi ve üçlünün ortaklığı, nükleer anlaşmanın sürdürülmesini savunan Çin, Rusya ve Almanya ile gerilimin artabileceğine işaret ediyor.