ABD Rojava’da siyasi çözümü baltalıyor!

QSD ile Suriye hükümeti arasında bazı görüş ayrılıkları olması doğaldır. Ancak görüşmelerin kesilmesinde halen Rojava’da bulunan işgalci ABD’nin özel bir rolü olduğunu saptamak zor değil. Zira DSM ile Suriye hükümetinin anlaşması, ABD’nin Rojava’daki işgalci güçlerini çekmesi anlamına da gelecektir.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 03 Ekim 2018
  • 15:24

Merkezinde PYD’nin bulunduğu Demokratik Suriye Meclisi (QSD) ile Suriye hükümeti, Rojava’da siyasi bir çözüme ulaşmak amacıyla Ağustos ayında görüşmelere başlamıştı. Eylül ayının sonlarında Şam’a heyet gönderen QSD, beklenmedik bir şekilde görüşmelerin kesildiğini bildirdi.

Rudaw televizyonuna açıklama yapan DSM Sözcüsü Emced Osman, Suriye hükümeti ile sürdürdükleri görüşmeleri durdurduklarını açıkladı. Görüşmelerin kesilmesinden Suriye hükümetinin sorumlu olduğunu iddia eden Osman, görüşmelerin somut içeriğine ise değinmedi.

Havar haber ajansına açıklama yapan QSD Eşbaşkanı Emina Umer’ın, gelişmeler hakkındaki üslubunun Osman’dan farklı olması dikkat çekti.

Gerçek bir çözüme ancak görüşmeler yoluyla ulaşılabileceğini savunan Umer, siyasi çözümün hem iki tarafın hem de Suriye halklarının çıkarına olduğunu belirtti. Görüşmelerin kesilmesinden dolayı Suriye hükümetini doğrudan sorumlu tutmayan Umer, diyalogun uzun bir süreç olduğunu, Rojava’da yaşayan halkları temsil eden QSD’nin diyalogdan yana olduğunu ve siyasi bir çözüme ulaşılması için çaba sarf ettiğini söyledi.

QSD ile Suriye hükümeti arasında bazı görüş ayrılıkları olması doğaldır. Ancak görüşmelerin kesilmesinde halen Rojava’da bulunan işgalci ABD’nin özel bir rolü olduğunu saptamak zor değil. Zira DSM ile Suriye hükümetinin anlaşması, ABD’nin Rojava’daki işgalci güçlerini çekmesi anlamına da gelecektir. Dolayısıyla ABD emperyalizmi, Suriye’den çekilmek istemediği sürece QSD’nin Suriye hükümetiyle anlaşmasını baltalamaya çalışacaktır.

Görünen o ki PYD/QSD’nin halen en büyük açmazı, ABD işgal güçlerinin Rojava’daki varlığıdır.