ABD, Irak-Suudi işbirliğini geliştirmek istiyor

Körfez ülkelerine ziyaret gerçekleştiren ABD Dışişleri Bakanı Tillerson, Suudi Arabistan-Irak Koordinasyon Komitesi’ni topladı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 23 Ekim 2017
  • 09:07

Ortadoğu’da kendi nüfuzunu koruma çabasındaki ABD, bölgedeki müttefiklerini de bu yönde harekete geçirmeye çalışıyor. Geçtiğimiz hafta Irak hükümetinin Güney Kürdistan’a harekatını “koordine eden” ABD, son olarak da Suudi Arabistan-Irak Koordinasyon Komitesi’nin ilk toplantısını gerçekleştirdi.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın katılımıyla Suudi Arabistan’ın başkentinde Suudi Arabistan-Irak Koordinasyon Komitesi ilk kez toplandı. Tillerson’ın yanı sıra, Suudi Arabistan Kralı Salman ve Irak Başbakanı Haydar el-İbadi de toplantıda yer aldı.

Tillerson: Irak-Suudi işbirliği hayati önem taşıyor

Toplantının sonrasında Riyad’da Suudi mevkidaşıyla birlikte basın toplantısı düzenleyen Tillerson, Irak ve Suudi Arabistan arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine “hayati önem” atfettiklerini dile getirdi. “Sizin artan ilişkiniz ortak güvenliğimizin güçlendirilmesinde hayati önem taşıyor ve buna ilgimiz büyük” ifadelerini kullanan Tillerson, iki ülke arasındaki işbirliğini desteklediklerini belirterek “Sizleri kutluyoruz” dedi.

Irak’tan IŞİD’in temizlendiğine değinerek yabancı güçlerin ve özel olarak da “İranlı milislerin” Irak’tan çekilmesi gerektiği yönünde vurgu yapan ABD Dışişleri Bakanı şöyle konuştu: “Irak’taki İranlı milisler, IŞİD’e karşı savaşta sona yaklaşılıyor, bu milisler evlerine gitmeli. Irak’taki yabancı savaşçılar evlerine gitmeli ve Iraklıların kontrolü yeniden ele alması sağlanmalı.”

Katar krizi: “Suudi Arabistan görüşmelere hazır değil”

Suudi Arabistan ziyareti sonrası Tillerson’ın bir sonraki durağı Katar’ın başkenti Doha oldu. Suudi Arabistan başta olmak üzere, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Bahreyn’in ambargo uyguladığı Katar’da görüşmeler gerçekleştiren Tillerson, burada yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan’ın Katar ile doğrudan görüşmelere henüz hazır olmadığı yönünde ifadeler kullandı.