ABD İncirlik'e alternatif üsler açmayı tartışıyor

Washington'da düzenlenen panelde, İncirlik Üssü’ne alternatif olarak Ürdün, Kıbrıs ve Güney Kürdistan’da ABD üsleri açılması tartışıldı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 13 Eylül 2016
  • 12:35

Ortadoğu’daki emperyalist haydutluğun başını çeken ABD’de, Türkiye’deki askeri üslerin durumu ile ilgili panel düzenlendi.

ABD’nin başkenti Washington’da Demokrasileri Savunma Vakfı (FDD) tarafından düzenlenen “Üsleri Korumak: Darbe Girişiminin Ardından Türkiye'deki Amerikan Askeri Birliklerini Yeniden Değerlendirmek” başlıklı panelde, FDD'nin hazırladığı rapor doğrultusunda Türkiye yerine Ürdün, Kıbrıs ve Güney Kürdistan’da alternatif ABD üsleri açılması tartışıldı.

İncirlik Üssü'nün önemi ve geleceğinin tartışıldığı panelin konuşmacıları arasında eski ABD Avrupa Kuvvetleri Komutanı General Philip Breedlove ve ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi Eric Edelman da vardı.

'İncirlik Üssü hala vazgeçilmez'

ABD Avrupa Kuvvetleri Komutanı General Philip Breedlove, paneldeki konuşmasında, Türk sermaye devletinin Ortadoğu’da yaptığı taşeronluğun kendileri için önemli olduğunu ifade ederek “Suriye'de yaşananlar, Türkiye'nin hayati derecedeki stratejik önemini hepimize bir kez daha gösterdi” diye konuştu. Breedlove, Türkiye ile ABD arasındaki askeri ilişkilerin, kurumsal ilişki ağındaki önemine işaret etti.

İncirlik Üssü'nün ABD için hala vazgeçilmez olduğuna dikkat çeken general, İncirlik'e alternatiflerin olmasının Türkiye için çok da kötü bir durum olmadığını, “ABD ile Türkiye arasındaki birçok netameli konunun daha rahat tartışılabileceğini” söyledi. Breedlove, “Bununla birlikte Diyarbakır Üssü de hayati öneme sahip; birçok arama kurtarma faaliyetimizi buradan yapıyoruz” ifadesini kullandı.

ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi Eric Edelman ise jeostratejik bakımdan Türkiye'nin önemine işaret etti. İncirlik Üssü ile ilgili değerlendirmesinde ise Türkiye dışında bazı yakın ülkelerin de yeni üsler için alternatif olabileceği görüşünü aktardı.

İLİŞKİLİ HABERLER