ABD ile Çin arasında gerilim tırmanıyor

ABD Başkanı Trump, Çin’den ithal edilen ürünlere 50 milyar dolarlık ek gümrük vergisi getirecek kararnameyi imzaladı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 23 Mart 2018
  • 09:46

“Önce Amerika” şiarıyla başa gelen ABD yönetimi, kendi içerisindeki çatlakları kapatmaya dönük hamleler yaparken, diğer yanda uluslararası hegemonyasını pekiştirmek adına adımlar atmaya devam ediyor.

İthalata ek gümrük vergiler getirerek AB ve Çin sermayesine karşı “ticaret savaşı” başlattığı öne sürülen Trump, dün gece de Çin’den yapılan ithalata yönelik yeni gümrük vergisi kararına imza attı.

Çelik ve alüminyum ithalatına yönelik ek gümrük vergileri uygulama kararı alan Trump, Çin’den ithal edilen ürünlere 50 milyar dolarlık ek gümrük vergisi getiren kararnameyi imzaladı. Trump’ın kararının ardından Asya piyasalarında sert düşüşler yaşanırken, TL de bu hareketlilikten etkilendi. Trump’ın kararı doğrultusunda ek vergi kapsamına alınacak ürünleri ABD Ticaret Temsilciliği Ofisi’nin iki hafta içerisinde açıklayacağı belirtildi. Daha önce de Çin’den ithal edilen 48 milyar dolarlık bin 300 ürüne ek vergi getirilmişti.

Çin’den ABD’ye yanıt

Trump’ın kararının ardından Çin Ticaret Bakanlığı da açıklama yaparak ABD yönetimini uyardı. Yeni gümrük vergisi kararının tek taraflı alındığı ve ticari korumacılık olduğu belirtilen açıklamada, Çin’in de bu adımları izlemeyeceği ifade edildi. ABD’ye “iki ülke arasındaki işbirliğine zarar vermekten kaçınma ve karşılıklı diyalog” çağrısı yapılan açıklamada, “Çin bir ticaret savaşı yapmak istemiyor ama böyle bir savaştan da korkmuyor” denildi.

Trump güvenlik danışmanını da değiştirdi

Öte yandan ABD yönetimindeki değişikliklerin bir yenisi de dün yaşandı. Trump, Ulusal Güvenlik Danışmanı Herbert Raymon McMaster’ı görevden aldı. McMaster’ın görevden alınacağına dair iddialar geçtiğimiz hafta gündeme gelmiş, Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders iddiaları yalanlanmıştı.

Görevden alma kararıyla ilgili Twitter’dan paylaşımda bulunan Trump, McMaster’ın yerine eski diplomat John Bolton’un geleceğini duyurdu.