AB emperyalistleri Libya’ya müdahaleyi tartışıyor

AB emperyalistleri bu kez Libya’ya yönelik gerici çıkarlarını sağlama almaya yönelik stratejilerini masaya yatırdı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 17 Mart 2015
  • 11:24

Rusya ile ABD ve AB emperyalistleri arasında Ukrayna üzerinden yaşanan hegemonya mücadelesinde AB emperyalistlerinin sözcüleri, Avrupa ordusunun kurulmasını gündeme getirmişlerdi.

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker’ın, geçtiğimiz günlerde ‘yeni ordunun özel olarak Rusya’ya karşı olması gerektiğini’ ifade ettiği açıklamalarının ardından AB emperyalistleri bu kez Libya’ya yönelik gerici çıkarlarını sağlama almaya yönelik stratejilerini masaya yatırdı.

NATO bombardımanıyla Muammer Kaddafi yönetiminin devrilmesinden sonra Libya’da oluşan kaos ortamı sürerken Libya üzerinde tam hakimiyet kurmaya çalışan AB emperyalistleri, dün Belçika’nın başkenti Brüksel’de gerçekleştirdikleri toplantıyla Libya’ya yönelik harekat planını ele aldı.

AB Dışişleri Bakanları toplantısından, Birleşmiş Milletler (BM), Libya hükümeti ve bölgedeki işbirlikçi güçlerle koordine edilecek bir strateji hedeflendiği yönünde bilgiler yansıdı.

Askeri birlik gönderme planları

AB’nin Libya’ya yönelik stratejisine dair açıklamalarda bulunan AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, BM tarafından yürütülen arabuluculuk çabalarına destek olmak istediklerini söyledi. Mogherini, önümüzdeki haftalarda Libya’ya bir askeri müdahale planlarının da gözden geçirileceği bilgisini verdi.

Dün Brüksel’de gerçekleşen zirvede alınan kararda, Libya’da işbirlikçi bir ulusal birlik hükümetinin kurulması durumunda ülkeye yönelik ‘desteğin’ arttırılabileceği belirtildi. AB emperyalistleri bir uzlaşma sağlanması durumunda Libya’ya askeri birlik de gönderilmesine sıcak bakıyorlar. Libya’ya askeri birlik gönderilmesine sıcak bakan ülkeler arasında İtalya başı çekiyor.

Libya, Muammer Kaddafi’nin devrildiği 2011 yılından bu yana kaos ortamından kurtulamadı. Ülkede aşiretler arası savaş ve yerel çatışmalar devam ediyor.

Silahlı çeteler, kabileler, El Kaide uzantıları ve kukla yönetim arasında yaşanan çatışmalar farklı kentlerde cereyan ediyor. Bölgedeki diğer önemli bir tehdit ise IŞİD çeteleri. Libya’da üstlenmeye ve zengin petrol kaynakları üzerinde hakimiyet sağlamaya çalışan gerici çeteler de bölgedeki sivil katliamlarına devam ediyor.