Madencilerin koca çınarı: Tahir Çetin

Trafik kazasında ölen işçi önderi, Bağımsız Maden İş Sendikası Genel Başkanı Tahir Çetin’i kardeşi Öncü Çetin anlattı: “Abimin gözü arkada kalmadı, koca çınar olarak gitti.”

  • Haber
  • |
  • Basın derleme
  • |
  • 12 Temmuz 2021
  • 09:15

Üç çocuk babası, emekli maden işçisi, madencilerin mücadele arkadaşı, işçi haklarına hayatını adamış 43 yaşındaki Tahir Çetin, madencilerle yan yana gelerek kurdukları Bağımsız Maden İş Sendikası Genel Başkanı. 15 yıldır sorumluların ipe un serdiği tazminat hakkı için gittikleri Ankara’dan dönerken Kırkağaç’ta trafik kazasında vefat etti. Dün Soma’da yol arkadaşı Ali Faik İnter’le birlikte adına tören düzenlendi. Cenazesi evine götürüldü, helallik alındı, Kınık’ta defnedildi. İşçi önderi Tahir Çetin’i kardeşi Öncü Çetin’den dinledik.

Büyük kırılma Soma faciası

Tahir Çetin tıpkı diğer işçiler gibi evvelden beri çiftçilik yapıyordu. Türkiye’nin pek çok yerinde çiftçilerin karşı karşıya kaldığı girdi maliyetlerinin artması, kırsalda geçimini çiftçilikle sağlayan insanların yoksullaşmasına neden oluyordu. Üç çocuk babası olan Çetin, çiftçiliğinin yanına 2004’de bir de maden işçisi olmayı ekledi. Somalı madenciler tanımlaması aslında bölgeyi kapsayan bir ifade. Kınık, Bergama, Savaştepe, vb. yerlerden çiftçiler yahut çocukları maden işçisi oldu. Soma havzasına maden işçisi havzası demek yanlış olmaz. Yerin yüzlerce metre altında madene inen madenciler, küçük kazaları neredeyse her gün yaşıyor. Büyük facialar ise sancılı süreçlerin akabinde işçiler nezdinde kırılmalara neden oluyor. Sürekli ölüm ve yoksulluğun pençesinde hayata tutunmaya çalışan madenciler için 2014’de Soma Holding’in işlettiği ocakta yaşanan facia dönüm noktası oldu.

Öncü Çetin tanık olduğu kadarıyla Tahir Çetin’in o dönemki tavrını anlattı:

“Faciadan sonra bölgeye giden dönemin Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın karşısına dikilip, ‘Bizi bu maskelerle öldürdüler, hala aynı maskelerle yerin altına sokmaya çalışıyorlar’ dedi. Amcamızın oğlunu şirketten çağırıp abimi işten atacaklarını söylediler. Bunu duyunca biz 120 kişi kazmalarla toplandık. Madene kimseyi sokmayacaktık. Geri adım atıldı. Abimi işten atamadılar. Abim tam bu noktada mücadele etmeye başladı.”

Mücadeleye ilk adım

Tahir Çetin’in deyimiyle “patron sendikalarına” başkaldırının, eleştirinin sonucuydu Bağımsız Maden İş Sendikası. Tam 10 yıl sonra madenlerde yaşanılan mağduriyetler, güvencesiz çalışma ortamına karşı çıkacak sesin kendisi “patron sendikası” değil bir işçi sendikasıydı. Öncü Çetin abisinin mücadeleye adımı DİSK’le attığını söyledi:

“Türk-İş’ten ve şirket tarafından teklifler aldı. Seni başkan yaparız dediler. Abim ‘arkadaşlarımı satmayacağım’ diye bütün teklifleri reddetti. Süreç içerisinde DİSK’e eleştirel baktı. Diğer sendikalardan farkı olmadığını anlatıyordu. Bağımsız Maden İş Sendikası’nın tohumu o zaman ekildi.”

Tahir Çetin, arkadaşlarıyla sendikayı 2018 yılında kurduktan sonra, Uyar Madencilik ’ten hakkını alamayan madencilerle bir araya geldi, mücadele ortaklaştı. Yalnızca Soma Uyar Maden değil, Ermenek’teki madencilerin mücadelesinde de yer alıyor, madencilerin haklarını alabilmeleri için Ankara, Ermenek ve Soma arasında ağ örüyordu.

“Çocuklarıyla arkadaş gibiydi”

Üç çocuk babası olan Tahir Çetin emekli olduktan sonra çocuklarına fazla vakit ayıramamaktan yakınıyordu. Tahir Çetin’in büyük oğlu, cenazeye babasının sendika önlüğü ile katılmış, öyle veda etmişti. Öncü Çetin de Tahir Çetin’in sürekli dinlediği Grup Yorum’un “Madenciden” türküsünü söyleyerek abisine veda etmiş. Çetin’in çocuklarıyla olan ilişkisini ise kardeşi Öncü şöyle anlattı: “Çocuklarıyla arkadaş gibiydi, hiç kırmazdı, karamsar bakmazdı. Mücadelesinin haklılığını sürekli anlatır, benim çocuklarıma da kendi çocuklarına da teşvik edici konuşurdu.”

Öncü Çetin abisinin inatçı olduğunu ve çevreyle ilişkisini de şu örnekle anlattı: “Sürekli hayata pozitif bakıyor ve hep olacak gözüyle hareket ediyordu. Evin önünde üç yere sondaj yaptırdı. Su çıkmadı, babam ‘Oğlum paran gidiyor’ dedi. Abim ‘Hayır burada su var’ diyerek inat etti. Başka sondaj yaptırdı en sonunda suyu buldu. Sonra diğer çiftçilerin su çıkaramadığı yerlerde gitti suyu buldu.”

“Abimin gözü arkada kalmadı”

Tahir Çetin en son Ankara’ya giderken babasıyla arası açıkmış ancak kardeşi Öncü Çetin, babasıyla konuşup ikna etmeyi başarmış:

“Tarih Tahir Çetin’i anlatacak biliyoruz. Çok onurluyuz. Abim Ankara’ya gitmeden önce babamla konuştum. ‘Abimin üzerine gitme’ dedim. Ali Faik’in 2002’den beri süren mücadelesini anlattım, internetten izlettim. En sonunda ikna oldu; ‘Önünü açalım köstek olmayalım’ dedi.”

Tahir Çetin öldükten sonra sosyal medyada daha önce paylaştığı fidan fotoğrafı çok konuşulup paylaşıldı. Öncü Çetin, abisinin cenazesini yıkamış, bu kısmı herkesin bilmesini istedi: “Cenazeyi yıkadım, inanır mısınız yüzü gülüyordu. Abim koca çınar olarak, gözü arkada kalmadan gitti.”

Osman Çaklı – Gazete Duvar / 12.07.21