‘Kayıp’ Hizbullahçı AYM’ye başvurmuş – Ayça Söylemez

Hizbullah davasından ceza almış olan Bilal Çetiner, tahliye olunca bir de Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurup bu zamanaşımı kararı kendisine geç tebliğ edildiği için şikâyetçi oldu.

  • Haber
  • |
  • Basın derleme
  • |
  • 08 Aralık 2020
  • 08:43

Devlet, Hizbullah davası hükümlüsünü cezaevinde tutulduğu sürede “bulamadığı” için yargılayamadı ve hakkında açılan başka bir dava zamanaşımından düştü.

Hizbullah davasından ceza almış olan Bilal Çetiner, tahliye olunca bir de Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurup bu zamanaşımı kararı kendisine geç tebliğ edildiği için şikâyetçi oldu.

AYM ise Çetin’i “başvuru hakkını kötüye kullanmaktan” 500 lira para cezasına mahkûm etti.

Batmanlı Bilal Çetiner, diğer sanıklarla birlikte, Diyarbakır Emniyet Müdürü Gaffar Okkan suikastı da dahil 24 kişiyi öldürmek, 31 kişiyi yaralamaktan Diyarbakır 2 Nolu Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde yargılanıp 2007 yılında verilen kararla müebbet hapis cezasına mahkûm olmuştu.

Bilal Çetiner hakkında ayrıca, 22 Kasım 1999’da Batman’da işlenen başka bir suçtan da iddianame düzenlendi.

Batman Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 19 Haziran 2000 tarihli iddianamesinde Çetiner, “kanunen veya Hükümetin emri ile resmen mühür altına alınmış şeyleri çalmakla” suçlanıyordu.

Ancak bu iddianamenin kabulünden sonra 6 yıl boyunca hiçbir işlem yapılmadı.

6 yıl sonra Batman 1. Asliye Ceza Mahkemesi, Batman Emniyet Müdürlüğü’nden adres araştırması yapmasını istedi.

Böylelikle, Çetiner’in halihazırda Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunduğu ortaya çıktı ve ilk duruşma yapıldı. Çetiner’in ifadesi bulunduğu hapishanede alındı ve mahkeme, 24 Mayıs 2007’de görülen ikinci duruşmada davanın zamanaşımından düşmesine hükmetti.

Bu düşme kararı da Bilal Çetiner’e 11 yıl sonra, 2018 yılında tebliğ edildi.

Cezaevinde olmasına rağmen ne yargılanmak ne de kararın tebliği için “bulunabilen” Bilal Çetiner ile ilgili tüm bu süre boyunca yerel basında birçok haber yayımlandı.

Örneğin Batman Basın isimli internet sitesindeki 6 Ağustos 2016 tarihli habere göre, Çetiner’in annesi Saadet Çetiner’in taziyesine HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcıları ve partililerden oluşan bir heyet katılmıştı: “Taziyede konuşma yapan HÜDA PAR Genel Merkez İstişare Kurulu Üyesi M. Beşir Şimşek, ölümün herkes için olduğunu ve her an ölüme hazırlıklı olunması gerektiğini belirterek, İslam yolunda mücadele edilmesi ve Hak ehli insanlarla bir arada olunmasının ehemmiyetine vurgu yapmıştı.”

Çetiner’in “arandığı” sürede yargılandığı Gaffar Okkan davasına dair de anaakım medyada birçok haber yayımlandı. Ama yine de “adresi bulunamadığından” diğer dava zamanaşımından düştü.

Bilal Çetiner hapis cezasını tamamlayıp 15 Mart 2019’da tahliye edildi.

İlk işi, yargılanmadığı davanın zamanaşımından düştüğüne dair kararın kendisine geç tebliğ edilmesi nedeniyle tazminat istemek oldu.

Anayasa Mahkemesi’ne verdiği bireysel başvuru dilekçesinde, gerekçeli kararın yazılmasından 12 yıl sonra tebligat yapıldığını, bu tebligatın da okuma yazma bilmeyen eşine yapıldığını iddia etti. AYM, bu iddianın gerçekliği yansıtmadığını belgelerle kanıtlayarak Çetiner’i “yanıltıcı beyanla başvuru hakkının kötüye kullanımı nedeniyle” Çetiner’e para cezası verilmesine hükmetti.

Çetiner’e Batman’da açılan davada “resmi mühürlü belgeyi hırsızlıkla edinmek” suçlamasındaki bahsi geçen belgenin ne olduğu ve akıbeti ise hâlâ bilinmiyor.

BirGün / 08.11.20