Times: Türkiye ile Esad rejimi Suriye'nin kuzeybatısında karşı karşıya geliyor
İngiliz Times gazetesi, Türkiye ile Suriye rejiminin ülkenin kuzeybatısında karşı karşıya geldiklerini yazdı. Haberde bunun Suriye'de savaşan taraflar arasında ateşkes umutlarının azaldığı bir zamana denk geldiği vurgulandı.
Richard Spencer imzalı haberde, Türkiye'nin İdlib eyaletine ve Halep eyaletinin güney batısındaki kentlere son günlerde bir dizi asker ve tank gönderdiği belirtiliyor.
Haberde bu girişimin Afrin'e yönelik Zeytin Dalı Operasyonu'ndan bağımsız göründüğü kaydediliyor.
Haberde "Türk güçleri, Devlet Başkanı Esad ile El Kaide bağlantılı Heyet Tahrir Şam (HTŞ) ve Özgür Duriye Ordusu (ÖSO) arasındaki cephe hattından en fazla 2 mil (3,2 kilometre) uzaklıktaki El Eis köyünde konuşlandılar" deniyor.
Haberde, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeybatısında çatışmasızlık bölgeleri oluşturmasına Rusya ve İran ile yapılan anlaşma kapsamında yeşil ışık yakıldığı hatırlatılıyor.
Türkiye ordusunun El Eis köyüne, Esad güçlerinin ateşkesi delerek İdlib eyaletinin içlerine doğru ilerlediği bir dönemde konuşlandığına dikkat çekiliyor.
"Türk ordusu şimdi onun (rejimin) yoluna çıkıyor" deniyor.
Haberde son iki haftada savaşın gördüğü en kötü çatışmalardan ve bombalamalardan bazılarının yaşandığı da söyleniyor.
İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), Şam yakınlarında yer alan muhaliflerin kontrolündeki Doğu Guta'ya yönelik bombalı saldırılarda Çarşamba günü en az 31, Salı günü ise 80 sivilin öldüğünü açıklamıştı.
Muhaliflere yakınlığıyla bilinen SOHR, İdlib eyaletinde ise bombalı saldırılarda bu hafta en az 15 sivilin hayatını kaybettiğini duyurdu.
Haberde, son bir ay içinde Suriye'de en az altı zehirli gaz saldırısı gerçekleştiğinin iddia edildiği de yazıyor.
Birleşmiş Milletler (BM) son dönemde bombardımanların şiddetlenmesi üzerine Suriye genelinde ateşkes çağrısı yapmıştı.
BM'nin Bölgesel Yardım Koordinatörü Panos Moumtzis, Suriye'de savaşın bitmediğini söyleyerek, "Çatışmasızlık bölgelerinin barış ve istikrar getirdiği gibi yanlış bir algı var" demişti.
BM Güvenlik Konseyi Perşembe günü kapalı kapılar ardında yardım çalışanlarından gelen bir ay sürelik ateşkes çağrısını görüşecek.
Doğu Guta'daki sivillere Kasım 2017'den bu yana yardım ulaştırılamadığı kaydediliyor.
Financial Times: Kilis, Zeytin Dalı Harekâtı'nın bedeline katlanıyor
İngiliz Financial Times gazetesi bugün, Suriye sınırındaki Kilis kentinden izlenimlere yer verdiği bir haber yayımladı. Haberde, Kilis'te Zeytin Dalı Harekâtı'na desteğin de sınırın öte yanından atılan roketler nedeniyle korkunun da büyük olduğu kaydediliyor.
Haber, "Türkiye'nin sınır kenti Kilis'i ilk roketler vurduğunda gecenin bir yarısıydı. Ancak Selma Taş daha fazla bir dakika bile duramadı" sözleriyle başlıyor.
Selma Taş'ın eşi ve beş kızıyla hemen bir arabaya atlayıp, Gaziantep'teki ailesinin yanına gittiği kaydediliyor.
"Nasıl kalabilirdik ki?" diyor Selma Taş kızlarını göstererek. "Bir sonraki uykudalarken onları vurabilirdi."
Laura Pitel imzalı haberde, Kilis'in, Suriye iç savaşının nasıl Türkiye'ye taştığı ve ülke siyasetini şekillendirdiğine bir örnek teşkil ettiği belirtiliyor.
Haberde son üç haftada Türkiye'nin sınır kentlerinde yedi sivilin hayatını kaybettiği belirtiliyor.
'Kilis'in caddeleri kan kırmızısı Türk bayraklarıyla donanmış'
Roketlere rağmen pek çok sivilin kentte kalmaya devam ettiği kaydediliyor.
Selma Taş da 10 gün sonra çocuklarının temiz kıyafetleri bitince evine geri dönmüş.
Haberde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın halkı harekâtın arkasında toplamaya çalıştığı, yetkililerinse yerel halkı milliyetçi ve sağlam bir duruş sergilemeleri konusunda teşvik ettiği belirtiliyor.
"Kilis'in caddeleri kan kırmızısı Türk bayraklarıyla donanmış. Afişler kentten geçen askerlere şunları söylüyor: 'Dualarımız sizinle'. Cep telefonu mesajları vatandaşlara çağrı yapıyor: 'Teröristlerin sizi, evinizi ve geleceğinizi yıkmasına izin vermeyin'."
Haberde Ankara'nın Afrin'e yönelik harekâtı iç ve dış düşmanlara karşı tarihi mücadelenin son perdesi şeklinde tanımladığı belirtiliyor.
Kilis'i ziyaret eden Başbakan Binali Yıldırım'ın "Operasyon dolayısıyla, atılan roket ve füzelerden dolayı herhangi bir moral bozukluğu olmadığı gibi teröre karşı ve ülkeye yapılan saldırıya karşı çok daha hırslanmış, bilenmiş bir durumdalar" sözleri de haberde yerini buluyor.
Habere göre, kentte gururla harekâtı savunanlar var. Belediyeye bağlı kadın merkezinde askerler için sarmalar sarılıyor, atkılar örülüyor.
"Bağımsızlık savaşından beri, kadınlar rol üstlendiler" diyor genç bir üniversite öğrencisi. "Amacımız cesur askerlerimizi motive etmek ve onlara güç vermek. Onların yanındayız, sevgili cumhurbaşkanımızın yanındayız."
26 yaşındaki Ferhat da "Eğer ülkemizin teröristlerden kurtulacağı anlamına geliyorsa, her birimiz ölmeyi isteriz" diyor.
Haberde "Bütün bu meydan okumaya karşın roketler nedeniyle pek çok kişi sarsılmış durumda" deniyor.
Geçen hafta kent merkezindeki bir restorana düzenlenen saldırıda beş kişinin yaralandığı, başka bir roket saldırısında ise 17 yaşındaki bir genç kızın öldüğü hatırlatılıyor.
Kentteki esnafın işlerin düştüğünden yakındığı da kaydediliyor.
Kahvahane sahibi Yusuf, normalde günde 300-400 bardak çay satarken şimdi bunun 100 bardağa kadar düştüğünü söylüyor.
"Herkes evinde oturuyor" diyor.
Selma Taş da Kilis'e dönmesine rağmen hayatını dondurmuş. Çocukları da evden dışarı çıkmıyor.
Taş, Afrin harekâtının başarılı olmasını umuyor, "Hükümetimiz bunun gerekli olduğunu söylüyor" diyor.
Ancak muhabire göre Selma Taş iki ateş arasında kalmanın rahatsızlığını yaşıyor.
Taş "Umarım mümkün olan en kısa zamanda hallolur" diyor.
BBC Türkçe / 08.02.18