Mersin'de 2010 yılında inşaatına başlanan Akkuyu Nükleer Santrali’nde Rus şirketi Rosatom’un, Rus ve Türk ortaklığıyla kurulan Titan-2 IC İçtaş A.Ş.'nin sözleşmeye aykırı davranması ve iş güvenliği sağlamaması nedeniyle inşaat sürecine ilişkin sözleşmeyi feshetmesiyle birlikte 28 Temmuz'dan beri binlerce işçi “ücretli” izine çıkarıldı. IC İçtaş ile anlaşma sonlandırılması üzerine Enerji İnşaat Sanayi Limited Şirketiyle (TSM) sözleşme imzalandığı açıklandı. Bir kısım işçi TSM’ye geçerken, çoğu işçi 28 Temmuz’dan itibaren izne çıkarıldı. İnşaat şantiyesinden yaklaşık 20 kilometre uzaklıktaki Sipahili Kampı’nda kalan işçiler yaşadıklarını Mezopotamya Ajansı’ndan Cemil Uğur’a aktardı.
“İşçiler izinde”
Çalışma güvenliği açısında ismini açıklamak istemeyen İçtaş şirketinde çalışan inşaat işçisi, “Her gün sabah saat 05.30'te kalkıp, hazırlanıyoruz. En geç saat 06.40’da çalışma sahasında oluyoruz. Saat 07.00’de işe başlıyoruz. Akşam saat 18.30’a kadar çalışıyoruz. Çalışma koşullarımız oldukça ağır” diyerek çalışma koşullarından söz etti.
Akkuyu’da betonları yaptıklarını belirten işçi, “Atölyede yapılan demirler bize geliyor. Bizde onları birleştiriyoruz. Beton duvarları yapıyoruz. Güneşin sıcağında çalışıyoruz. Bazen eldiven olmasına rağmen demirler elimizi yakıyor” dedi. 28 Temmuz’da kendisinin de içerisinde olduğu 10 binden fazla işçiye ücretli izin verildiği aktaran işçi, “İlk başta bizlere 8 günlük izin verdiler. Daha sonra 5'er günlük ücretli izin verdiklerini söylediler. Yarın ne olacağını bilmiyoruz. 2 binden fazla arkadaşımız TSM’ye geçti. Yaklaşık 8 bine yakın işçi beklemedeyiz” diyerek durumunu paylaştı.
Şirketin sözleşmesinin fesih edilmesinden dolayı eve geldiğini belirten işçi şöyle konuştu: “Ücretli izne çıkarıldık. Normalde bize ödeme yapılmaları gerekiyordu. Ama şuana kadar herhangi bir ödeme yapılmadı. Evde 6 kişiyiz. Çalışan yok. Cebimizden yiyoruz. Bu durum böyle giderse, dava açacağım. Şirketin sözleşmesi feshedildi ama bize bir şey denilmedi. Şirket tarafından bize sadece ‘ücretli izne çıkarıldınız’ dediler. Bu muğlak durumun biran önce değişmesini istiyorum.”
Çalışma koşulları ağır
Duruma tepki gösteren başka bir diğer işçi de, “Ben burada 2 yıldır çalışıyorum. Kimse bana bir şey demeden, 'hadi ücretli izindesin' dediler. Ben bir hafta çalışmasam çocuklarım aç kalır. İnsani olmayan koşullarda yaşamayı kabul etmemin tek bir sebebi var. O da ailemdir. Onlara bakmak zorundayım. Kaldığımız kampa yaşam yeri demeye bin şahit lazım. Çalışma koşullarımız keza ağır. 12 saat çalışıyoruz. Kampa giderken, zamanımız gidiyor. Duş alma şurası derken, baya geç oluyor. Ancak uykuya zaman kalıyor” diye konuştu.
“Bize ödenen maaş yok”
Yemeklerin kötü olduğunu söyleyen işçi, “Yemekleri mecburi yiyoruz. Çünkü alışveriş yapabileceğimiz yer yok. Kantin var o da çok pahalı. Bir hafta daha çalışmadan dayanamam. İş bulmak zorundayım” ifadelerini kullandı.
Yaklaşık bir aydır izinde olduklarını ama ücretlerini alamadıklarını belirten işçi, “Biz işçileri ücretli izne çıkardılar fakat bize maaş vermediler. Sözde ücretli izindeyiz. Fakat bize ödenen maaş yok. Burada Rus ve Türk şirketi arasında bir anlaşmazlık var. Bu da bize yansıyor” dedi.
Cemil Uğur – Mezopotamya Ajansı / 17.08.22