Yasin Çakır’da direniş sona erdi

Yasin Çakır un fabrikasında sendikalaştıkları için tazminatları ödenmeden işten atılan işçilerin direnişi tazminatların ödenmesi üzerine sona erdi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 25 Kasım 2022
  • 19:45

Eskişehir Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) bulunan Yasin Çakır Un Fabrikası'nda sendikalaştıkları için tazminatları ödenmeden işten atılan işçilerin direnişi sona erdi. DİSK/Gıda-İş üyesi işçilere kıdem ve ihbar tazminatları, yıllık izin ücretleri ve ayrıca 5 aylık ücret tutarında tazminat ödendi.

Evrensel’de yer alan habere göre sürece ilişkin gelişmeleri paylaşmak için işçiler ve Genel-İş Eskişehir Şube Başkanı Günay Ayaz bir basın toplantısı düzenledi. DİSK Bölge Temsilciliği’nde düzenlen toplantıda söz alan Günay Ayaz, Yasin Çakır Un Fabrikası işçilerinin düşük ücretlerle, ağır koşullarda çalıştıklarını ifade etti.

İşçilerin emeklerinin karşılığını alabilmek için örgütlendiklerini aktaran Ayaz, şunları ifade etti:

“Yasin Çakır Un Fabrikası patronları işçilerin anayasal hakları olan sendikalaşma haklarını kullandıklarını öğrenir öğrenmez, mobbing, baskı, yıldırma gibi yöntemleri denediler. İşçilerin fabrika önünde sendikalarıyla beraber yaptıkları basın açıklamasının akabinde de işçileri işten çıkardılar. Toplu işten çıkarma ile işçilerin fabrika önündeki onurlu direnişleri de başlamış oldu.”

Direniş sürecinde Eskişehir’de emekçilerin işçileri yalnız bırakmadığını belirten Günay Ayaz, sözlerine şöyle devam etti:

“İşçi kardeşlerimiz 36 gün boyunca fabrika önünde sürdürdükleri direnişlerini Eskişehir kamuoyunun gündemine de taşıyarak, haklı mücadelelerini ulaştıkları tüm işçilere, emek ve demokrasi güçlerine anlatarak, halen grevleri devam eden sınıf kardeşleri Atışkan Alçı işçileriyle de omuz omuza vererek şehirde bir direniş ve dayanışma rüzgarı estirdiler. Bu direniş boyunca Yasin Çakır işçisi kardeşlerimizi ve sendikamızı yalnız bırakmayan tüm dostlarımıza da tek tek teşekkür ederiz.”

İşçilerin direnişi sürerken bir yandan da hukuki mücadelenin devam ettiğini hatırlatan Ayaz, şöyle konuştu:

“Arabuluculuk görüşmeleri sırasında da işçi kardeşlerimizin ne kadar haklı olduğu zaten ortadaydı. Görüşmelerin başından itibaren patronlar da zaten işçileri haksız, hukuksuz yere işten çıkardığının farkındaydı. Ve gelinen noktada Yasin Çakır işçileri kıdem tazminatlarını, ihbar tazminatlarını, kullanmadıkları yıllık izin ücretlerini ve 5 maaş tutarında tazminatlarını aldılar ve direnişi sona erdirdiler. Yasin Çakır işçileri mücadeleleri sonucu elde ettikleri bu kazanımla işçi sınıfının örgütlü gücünü göstermiş oldular.”

Sendikalı çalışmanın anayasal hak olduğunu hatırlatan Ayaz, son olarak şunları ifade etti:

“Patronlar er ya da geç bu iradeyi kabul etmek durumunda kalacaktır. İşçinin kendi iradesinin üzerinde bir güç yoktur. İşçi kardeşlerimiz örgütlü bir işçi sınıfının neler başarabileceğini bir kere daha bizlere gösterdi. Sendikamız her zaman olduğu gibi işçilerin, emekçilerin haklı mücadelelerini sahiplenmeye, yanında olmaya, dayanışmayı büyütmeye devam edecektir. Yaşasın Yasin Çakır Un Fabrikası işçilerinin direnişi. Yaşasın örgütlü mücadelemiz.”