Çiftçilerin iki yıl toprağını ekememesi durumunda, kendi isteklerinin dışında kiraya verilmesini zorunlu kılan yönetmeliğin ardından “Bitkisel Üretimde Yeni Destekleme Modeli” adında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi yayınlandı.
Çiftçiler Sendikası (Çiftçi-Sen) yazılı açıklama yaparak söz konusu kararnameye tepki gösterdi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Bu Yönetmelik ve Kararname, zor durumda olan küçük çiftçilerin ve köylülerin değil, tohumdan başlayarak, tarımsal üretimi, girdilerin sağlanmasını, gıdanın ticaretini giderek daha çok kontrol eden şirketlerin isteklerine uygundur.”
Bakanlığın yeni modelinin şirketler lehine olduğuna dikkat çekilen açıklamada son olarak şunlar ifade edildi:
“Planlama başta gıdayı üreten çiftçilerin, gıdayı tüketenlerin, bilim insanlarının ortak katılımı ve kararıyla olur. Her halk kendi kültürüne uygun gıdayı üretme ve tüketme hakkına sahiptir, bu hak yukarıdan aşağıya dayatmalarla yok edilemez. Her üreticinin toprağa, suya erişim hakkı vardır, bu BM Genel Kurulunda kabul edilen ‘Köylü Hakları Deklarasyonu’nda belirtilmiştir, demokratik bir haktır ve yönetmeliklerle, farklı zorlayıcı yöntemlerle görünmez kılınamaz.
Gıdayı şirketlerin kontrolünden ve küçük çiftçileri/köylüleri girdi kıskacından kurtaracak olan agroekolojik üretimdir. Çiftçi bağımsız olabildiği oranda çiftçidir. Her halkın kendi gıda sistemlerini kurma hakkı olan Gıda Egemenliği için mücadele edilmesinden başka çare yoktur.”