Tüpraş'ta anlaşma yok, Gübretaş'ta eylem var!

Tüpraş ve Gübretaş’ta dayatmalar nedeniyle TİS görüşmelerinde anlaşma sağlanamadı. Gübretaş işçisi dayatmayı protesto etti.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 19 Nisan 2017
  • 09:30
Tüpraş

Tüpraş

Tüpraş

Tüpraş

Gübretaş

Gübretaş

Tüpraş ve Gübretaş'ta TİS görüşmeleri arabulucu eşliğinde sürerken dayatmalar nedeniyle anlaşma sağlanamadı. İşçiler dayatmaları yürüyüşle protesto etti.

Tüpraş'ta dayatma var anlaşma yok

Petrol-İş Sendikası ile Tüpraş arasında yürütülen toplu sözleşme görüşmelerinde arabulucu eşliğinde gerçekleştirilen toplantıda anlaşma sağlanamadı.

Petrol-İş’in %20 zam ve 2 yıllık sözleşme istediği görüşmede Tüpraş yönetimi 3 yıllık sözleşmede, enflasyon zammında ve çalışma düzenin değiştirilmesi konusunda dayatmalarını sürdürdü.

Atanan arabulucu eşliğinde yapılan görüşmede taraflar kendi taleplerinden ödün vermezken anlaşma sağlanamadı. Bir sonraki görüşme Petrol-İş Genel Merkezi’nde 25 Nisan günü gerçekleştirilecek.

Şimdiye kadar 76 maddede anlaşma sağlanan toplu sözleşme görüşmelerinde Tüpraş yönetiminin 3 yıllık sözleşmede ısrarını Petrol-İş Kocaeli Şube Başkanı Salih Akduman; “3 yıllık sözleşmede baskı yapıyorlar. Biz bunu kabul etmiyoruz. 2 yıllık olmazsa bu sözleşme imzalanamaz” diye değerlendirdi.

Gübretaş işçisi dayatmalara karşı yürüdü

Bir başka petro-kimya fabrikası olan Gübretaş'ta arabulucu ile yapılan toplantıdan da bir sonuç alınamadı. Görüşmede patronun % 2 iyileştirme ve %6 zam teklifi sendika ve işçiler tarafından kabul edilmedi. Patronun bu teklifi sabah saatlerinde yapılan iş durdurma ile protesto edildi.

Sabah işe giren ve işten çıkan vardiya birleşerek fabrika önünde “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “İş ekmek yoksa barışta yok!” sloganlarını Kocaeli Şube Başkanı Akduman'ın sözlerine başlamasına kadar sürdürdü.

Patronun önerdiği iyileştirme önerisinin kimileri için 20 kuruş kimileri içinse 1 lira olduğunu vurgulayan Akduman; “Bizim taşımızla bizi avlamaya çalışıyorlar, herkesin kıdemi birbirine girmiş, anlamamakta ısrar ediyorlar, biz anlatacağız” dedi. Ayrıca enflasyonun %8 olduğu yerde %6'lık zam teklifinin “akılla dalga geçmek” olduğu vurgulanan konuşmada Gübretaş işçisinin en iyisini hak ettiği, fabrikayı iyi yönetemeyen yolcuların fabrikası için en kötü koşullara dayanan hancıların sözüne kulak verilmesi gerektiğini ifade eden Akduman'ın sözlerinin ardından sloganlarla eylem sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / Kocaeli

İLİŞKİLİ HABERLER