Tüpraş ve Gübretaş'ta TİS görüşmeleri sürüyor

Tüpraş ve Gübretaş'ta TİS görüşmeleri devam ediyor. Görüşmelerin bir sonraki turu Mart ayı içinde yapılacak.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 21 Şubat 2017
  • 10:49

Tüpraş'ta TİS görüşmeleri devam ediyor. Görüşmelerin 3. oturumunda ağırlıklı olarak idari maddeler ve mesai ücretleri üzerinde duruldu. Patron görüşmelerde vardiya sisteminin yeniden düzenlenmesi, fazla mesailer, hafta tatili ve mazeret izinlerini yeniden düzenlemek istediğini bildirdi. Ayrıca görüşmede, işçilerin fazla mesai ve yevmiyelerini düzenleyen maddeleri yeniden düzenlemek istemesi öne çıkan saldırılar arasında. Bugünkü haliyle Tüpraş işçilerinin hafta tatili mesai ücretleri 1’e 3, fazla mesai ücretleri 1’e 2 iken, patron bu maddeleri "düzenlemek", bugüne kadar kazanılmış olan hakların ortadan kaldırılmasına dönük önemli bir hamle yapmaya çalışıyor.

Petrol-İş Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Salih Akduman, oldukça zorlu geçen Tüpraş ve Gübretaş toplu sözleşme görüşmeleri ile ilgili, “Tüpraş’ta 2 tane maddeyi geçebildik. Çok tartışmalı ve zor bir süreç yaşıyoruz. Kalan maddelerin hemen hemen hepsi birbiri ile bağlantılı ücret ile ilgili maddeler Hemen hem tüm maddelerde bir tartışma yaşıyoruz. Ücret konusunda teklif yok” dedi. Sendika fabrikada çalışan 4 bin işçi için ücretlerde ve sosyal haklarda yüzde 20 zam istiyor. Bir sonraki görüşme 3 Mart Cuma günü saat 10.00’da gerçekleşecek.
Bir başka toplu görüşme süreci ise Gübretaş'ta devam ediyor. Son görüşmede 5 idari madde geçti. Gübretaş'ta gerçekleşen görüşmelerde de patron tarafından gündeme getirilen herhangi bir ücret teklifi yok. Tartışmalar iş değerlendirmesi üzerinden yürüyor. Bir sonraki görüşme 17 Mart Cuma Günü saat 14.00’te gerçekleşecek. Gübretaş’ta sendika, işçilerin ücretlerine seyyanen 600 TL zam yapılmasını istiyor. Sosyal haklarda ise yüzde 20 zam talep ediyor. Ayrıca aynı işi yapan işçilerin aynı maaşı alması da talep arasında yer alıyor.

Kızıl Bayrak / Kocaeli

İLİŞKİLİ HABERLER