Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) adına Kamu İşletmeleri İşverenleri Sendikası (Kamu-İş) ile maden işçilerinin örgütlü olduğu Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) arasında yürütülen ve 1 Ocak 2017- 31 Aralık 2018 tarihlerini kapsayan sözleşmede anlaşmaya varıldı.
8 bin işçiyi kapsayan toplu sözleşmede anlaşmaya ilişkin GMİS'ten yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı: “1 Ocak 2017 tarihinden geçerli olmak üzere; günlük ücretlere birinci altı ay yüzde 7.5, ikinci altı ay yüzde 5 zam alındı. İkinci yıl için ücretlerde birinci altı ay için yüzde 3.5, ikinci altı ay için yüzde 3.5 artış sağlandı. Ancak enflasyon bu rakamların üzerinde olursa enflasyon farkı günlük ücretlere eklenecek. Denge ödeneği olarak yılda bir defaya mahsus olarak ödenen 500 TL bu sözleşme ile 750 TL’ye çıkartıldı. 6.60 TL olan yemek bedeli 8.10 TL olurken, diğer sosyal yardımlar da ücretlerdeki artış oranında yükseltilecek. Düşük ücretli işçiler için günlük ücreti 90 TL’nin altında olanlara aylık 180 TL iyileştirme yapılacak.”
Anlaşma olmazsa 29 Ağustos’ta greve çıkılacaktı
GMİS anlaşma sağlanamazsa 29 Ağustos'ta greve çıkacaklarını duyurmuştu. Grev kararına ilişkin TTK Müdürlüklerine asılan yazıda “Yetki kapsamı içindeki işyerlerinde çalışan üyelerimizin iktisadi ve sosyal durumlarıyla çalışma şartlarını iyileştirmek amacıyla uyuşmazlık çıkan işletme toplu iş sözleşmesi kapsamı içinde bulunan TTK ile bağlı iş yerlerinde uygulanmak üzere 6356 sayılı yasanın 60'ıncı maddesinin verdiği yetkiye istinaden grev kararı alınmasına, grev kararının 29 Ağustos 2017 Salı günü saat 07.30’da uygulanmaya konulmasına karar verilmiştir” denilmişti.
İmzalanan sözleşmenin 83 maddeden oluştuğunu belirten GMİS, greve çıkma kararını “yasal süreç gereği” olarak yorumlamıştı. Grev kararı alınmasının gerekçeleri ve sözleşmede bununla ilgili sonuçlar hakkında ise bilgi vermedi.