Petrol-İş Sendikası’nın yaptığı açıklamaya göre, Trelleborg’da 2 yıllık sözleşmeye imza atıldı.
2 yıllık sözleşmede İlk 1,5 yıl için % 34 zam, son 6 aylık dilim için enflasyon artı 2 fark alındı.
Grevde kalınan süre için brüt 2150 TL ayrıca grev süresinde oluşan yarım ikramiye için de brüt 2250 TL ortalama ücret alındı.
Sosyal haklarda ilk bir yıl için %15 alındı, ikinci yıl için enflasyon artı 2 olarak anlaşıldı.
Sağlık sigortası maddesi ise geçmedi.
Şube başkanı Eyüp Akdemir sözleşmeyi “Metalde söylenen asrın sözleşmeleriyle kıyaslarsanız ne kadar iyi olduğunu anlarız” diyerek anlattı.
Bu haliyle bu sözleşmeyi imzalamak mevcut diğer sözleşmeleri ele alınca iyi gözükebilir, ama detaylı bakıldığında Trelleborg işçisi verdiği ve ürettiği değerle daha fazlasını hak ediyor.
Trelleborg’da sözleşme işçilerle beraber % 50 civarında başlayıp % 37’yle noktalanır halde bitiyor. İşverenle son hali % 34 olarak imzalanıyor. Geçmiş iki sözleşme işçiler için çok iyi olmayınca, bu sözleşme eski sözleşmeleri aşıyor yüzde olarak.
Şube başkanı dönemi gösterip sözleşmeyi övse de, bahsettiği dönemde Trelleborg’da işçiler az sayıyla üretimi sürekli büyütmüş. Bu büyütme esnasında patron hem lojistik depoyu taşeronlaştırıyor hem de güvenliği özel yapıyor; bunun dışında 550 olan işçi sayısını 350 civarına düşürüyor. Bunlar yapılırken Trelleborg işçisi güvenlik özel şirkete devredildiğinde işten atılacak arkadaşlarına üretimden gelen güçlerini göstererek sahipleniyor. Patron tarafı sürekli emek sömürüsü yaparak artı-değeri arttırırken, işçiler son dönemde az sayıyla kâr marjını %10 yükseltiyor.
Yani şube başkanının bu dönem diye anlattığı yerde, kazanan Trelleborg patronu olurken, ücretini hala insanca yaşam standardına çıkaramayansa Trelleborg işçileri oluyor.
% 34 göze büyük gelebilir, ama somut hesapta bunun 9 ayda yok olacağı gerçeği orta yerde duruyor.
Asgari ücretli çalışanlar, yani en alt ücret grubu ortalama 2750 TL maaş almış olacak, 2700 civarında alan işçiler 3100 civarında almış olacak ortalama ücret rakamları bunlar. Sözleşmenin 1,5 yılı zam olmadığını düşünün. Açıkçası açlık sınırının üstü, yoksulluk sınırınınsa çok çok altı var ortada. Önümüzdeki 9 aylık dönemde yeni vergi; gelir vergisi ve zamlar la bu iyice eriyecektir.
Bu ücret bazında tartışma; bunun bir de sendikal işleyiş ve bunun tabanla bağı sorunları var. Ve bu sorunlar sadece Trelleborg’da yaşanan değil Türkiye işçi sınıfının aşması gereken sorunların başında geliyor.
Kızıl Bayrak / Gebze