TPI’de TİS imzalandı, işçiler tepkili

TPI'de sözleşme işçiye sorulmadan imzalandı, işçiler bu duruma tepki gösterdi. Petrokimya İşçileri Birliği ise “Tepkimizi gösterelim, hesap soralım” çağrısı yaptı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 04 Haziran 2021
  • 11:45

TPI’de TİS sürecinde grev ilanı edilmesinin ardından eylemdeki işçilere sermayedarın baskısı artmış, üç işçi işten atılmış ve 20 işçi ücretsiz izne çıkartılmıştı.

3 Haziran akşamı ise toplu iş sözleşmesi Petrol-İş Sendikası ve TPI yönetimi arasında imzalandı. Sözleşme Ankara'da Çalışma Bakanı yardımcısının da dahil olduğu bir toplantıda bağıtlandı. İşçilerin onayı alınmadan imzalanan sözleşmede ücret zammı oranı %22.5 olarak geçti. İşçilerin %27 talebinin oldukça altında bağıtlanması ve işçilere sorulmaması tepkiye yol açtı. Sasalı fabrikasında Petrol-İş Sendikası İzmir Şube başkanı Orhan Zengin'in yaptığı açıklamada TPİ işçilerinin tepkili olduğunu aktardı.

İşçiler Petrol İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Orhan Zengin'i konuşturmadı:

PİB: “Tepkimizi gösterelim, hesap soralım”

Petrokimya İşçileri Birliği ise yaptığı açıklama ile “İşçinin onayı olmadan sözleşmeye imza atılmaz” dedi.

PİB açıklaması şu şekilde:

“Tpi'de sözleşme ansızın imzalandı!

Sözleşme demek ücret ve haklar olduğu kadar sendikal ilkeler ve işçi demokrasisi demektir. Sözleşme demek işçi demokrasisinin tam anlamı ile yaşatılması demektir. SÖZ-YETKİ-KARAR mekanizmasının tüm işçiler tarafından işletilmesi demektir. Sendikal yetkileri olan Başkanlar, yardımcıları işçinin taleplerini, işçilerin belirleyeceği yol ve yöntemlerle uygulamak için seçilmiş görevlilerdir. Masa başında kendi bilinç ve yeterliliklerine göre karar veren Petrol-İş İzmir Şube sendikal ilke ve örgütlülüğü umursamamıştır.

İmza masasında ne tartışıldı?

%22.5 olan zam oranına nasıl karar verildi? Tüm süreç boyunca eylemlerde dik duran, sözleşmeye sahip çıkan işçinin geleceği iki dudağın arasına nasıl sığdırıldı ?

Tüm bu soruların cevabı işçilere derhal açıklanmalıdır. İşçiye sorulmadan imzalanan bu sözleşmesinin meşruluğu yoktur. Tepkimizi gösterelim, hesap soralım.”

TPI işçileri: “Yok öyle ben dedim oldu demek. Artık yolun sonu senin için başkan”

Petrokimya İşçileri Birliği sosyal medya hesabında işçilerin tepkilerini şöyle aktarıyor:

“- Tpi'den Bir İşçi Diyor ki : "Sözleşmeyi imzalamış, bizi yarı yolda bırakmış. Birde bunun üstüne tebrik bekliyor açıklamada! Yazık gerçekten!”

- Esip gürleyenler, sonuna kadar sözleşmeyi savunacağız diyenler bir gece ansızın sözleşmeyi imzaladık dediler. Pazardan, marketten, zamlardan haberiniz yok galiba. İşçiler olarak 2 yıldır salgın, kriz altında aynı ücretlere çalışıyoruz. Şimdi biri çıkıyor, zam bu kadar hayırlı olsun diyor. Yok öyle ben dedim oldu demek. Artık yolun sonu senin için başkan!

Kızıl Bayrak / İzmir