TİS sürecini eleştiren işçiler atıldı

Hizmet-İş ile Esenyurt Belediyesi arasında imzalanan toplu sözleşme sürecini eleştiren işçiler işten atıldı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 19 Kasım 2022
  • 16:30

Hak-İş’e bağlı Hizmet-İş ile Esenyurt Belediyesi arasında imzalanan toplu sözleşme sürecini eleştiren işçiler işten atıldı.

İşten atılan işçiler, TİS sürecinde kendilerine bilgi verilmediğini imzalanan metni görmek istemelerine rağmen ulaşamadıklarını, kendilerine söylenen ücretlerle ellerine geçen ücretlerin farklı olduğunu belirtti. Evrensel’de yer alan habere göre üyesi oldukları Hizmet-İş’in düşük rakamlara imza attığını söyleyen bir işçi şunları ifade etti:

“Taşeron işçilerin kadro haberlerinin gündeme gelmesiyle birlikte gelişmelerden haberdar olmak için işçiler arasında 4 Ekim’de WhatsApp grubu kuruldu. O sürede TİS imzalanmış, maaşlar yatmıştı. Ancak sendikacıların söylediği rakamlar elimize geçmedi. Kurulan grupta, işçiler geçim sıkıntısından, ekonomik sorunlardan, yol yemek ücretlerinden konuşmaya başladı. Konu sendikaya geldi, sendikanın işçilerin arkasında durmadığından, işçilerin sorunlarına derman olmadığından bahsedildi. ‘Sendika çözemiyorsa meclis toplantılarına gidelim, belediye başkanıyla görüşelim’ gibi söylemler gelişti. İki gün sonra grup kapandı, eleştiren işçilerden savunma alındı ve eleştiri yapan işçiler işten atıldı.”

“İşten atmalar devam ediyor”

Toplu işten atma olmasın diye belli zamanlarla işçilerin işten atıldığını belirten işçi kendilerinden savunma alındığını söyleyerek şöyle devam etti:

“Bize insan kaynakları tarafından, sosyal medya üzerinden amirlerimizi yıprattığımız ve çalışma ortamını bozduğumuz, yapılması gereken işlerin yapılmaması için fiili teşvikte bulunduğumuz söylendi. Eleştiren herkese aynı gerekçe sunuldu. Sendika yöneticileri bu süreçte ‘Biz elimizden geleni yapıyoruz, durdurabilirsek durduracağız’ diye çeşitli söylemlerde bulundu. Normalde disiplin kurulunun içinde sendikadan temsilciler de var. Konuştuğumuzda, ‘Ağzımızı açamıyoruz, çoğunluk zaten onlarda, onlar ne isterse o kararı alıyorlar, biz bir şey söyleyemiyoruz’ dediler. Sonrasında ise işten atıldık, işten atmalar hâlâ devam ediyor.”

“Eleştiri yaptık diye işten atıldık”

Esenyurt Belediyesi çalışanlarının asgari ücretin biraz üzerinde ücret aldığını, geçim sıkıntısı çektiklerini söyleyen işçi şunları ifade etti:

“Sözleşme sürecinde koşullarımız düzelir sandık, sendika yöneticileri, ‘Maaşlar yükseldi bodrolarda göreceksiniz’ dedi ama öyle olmadı. Açıkçası sendika bu süreçte hiç işçilerin yanında olmadı. ‘Yanlış bir şey varsa onları da düzelteceğiz’ dendi. Bu söylemlerin yalan olduğu ortaya çıktı. Toplu sözleşme süreçlerinde işçiyle işçi temsilcileri ya da sendika yöneticileri bir araya gelmedi ve buradaki insanların dertlerini sıkıntılarını dinlemedi. İşçiler bir haksızlık olduğunun farkındaydı ve bunu dile getirdi. Eleştiri yaptık diye işten atıldık.”