Tersanelerde 8 yılda 226 iş cinayeti

İSİG Meclisi’nin raporuna göre 2013 yılından bu yana tersanelerde en az 226 işçi yaşamını yitirdi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 26 Ocak 2021
  • 23:15

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), bugün "Tersanelerde İş Cinayetleri Raporu"nu açıkladı.

Raporu duyurmak için Tuzla İçmeler Köprüsü'nde gerçekleştirilen basın açıklamasına Sinbo direnişçisi Dilbent Türker de katıldı. Sendikalardan TOMİS, Dev Yapı-İş, Dev Turizm-İş, DGD-SEN, DERİTEKS, Enerji-Sen’den katılımın olduğu eylemde ESP, Halkevleri, Alınteri, DİP, 4. Vardiya ve Birleşik İşçi Kurultayı da yer aldı.

“İş cinayetlerine, salgına, işsizliğe, açlığa ve güvencesiz çalışmaya karşı direniş ve dayanışma yaşatır” pankartının taşındığı eylemde, iş cinayetleri raporunu DİSK/Limter-İş Sendikası Genel Başkanı Kanber Saygılı açıkladı.

AKP döneminde iş cinayetlerinde yaklaşık 27 bin işçinin hayatını kaybettiğini hatırlatan Saygılı, pandemi yılında 2427 işçinin iş cinayetine kurban gittiğine dikkat çekti. 

Sermayenin pandemi fırsatçılığına işaret eden Saygılı, güvencesiz, esnek ve kuralsız çalışma koşullarının hayata geçirildiği üzerinde durarak bunun iş cinayetlerini arttırdığını ifade etti.

2013 yılında 6331 Sayılı İSG Yasası yürürlüğe girdiğinden beri devletin iş güvenliği ve işçi sağlığı önlemlerinin alınması için hiçbir adım atmadığı belirtilen açıklamada, tersane/gemi işkolunda 226 işçinin bu süreçte hayatını kaybettiği ifade edildi ve şu bilgiler paylaşıldı:

-İş cinayetleri Tuzla, Aliağa ve Altınova'daki tersanelerde yoğunlaştı. Diğer yandan açık denizde birçok gemi işçisi can verdi.

-En çok ölüm boğulma, ezilme, yüksekten düşme, patlama, yanma, kalp krizi ve nesne çarpması sonucu meydana geldi.

-Tersanelerde taşeron sistemi ölümlere yol açan çalışma koşullarını oluşturuyor. Gemi işçileri ise açık denizde kuralsız bir çalışmaya maruz kalıyor.

-Sektörde Türkiye'nin dört bir yanından gelen işçiler yer alırken yine birçok göçmen işçi de çalışıyor. İş cinayetleri ulusal, etnik köken dinlemiyor. Yani ortak mücadele ortak örgütlenme gerekiyor.

İş güvenliği ve işçi sağlığı önlemlerinin alınması ve işçilerin yaşamlarının korunması için örgütlenmek, mücadele etmek ve direnmek gerektiği vurgulanan açıklamada, “İşçi sınıfı tam da bu noktada örgütlenmeli, birlik ve dayanışma içinde olmalı ve yine işçi sınıfının evrensel değerleri olan eşitlik, özgürlük, kardeşlik ve barış için örgütlenmeli. Yaşamak ve yaşatmak için örgütlenmeli” denildi.