Taşeron karayolu işçileri iş bıraktı

Daha önce Kırşehir Karayolları 61. Şube Şefliği’nde çalışan taşeron karayolu işçileri, ücret ve yemek paralarının gasp edilmesine karşı iş bırakmıştı. Dün Kırşehir ve Nevşehir Şubelerinde iş bırakma eylemi tekrar başladı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 24 Ağustos 2015
  • 09:53

28 Nisan’da AKP şefi Ahmet Davutoğlu Karayollarında çalışan taşeron işçilerine kadro müjdesi vermişti. Aradan dört ay geçti ancak kadro sözü hala yerine getirilmedi. Taşeron işçilerinin kölelik koşullarındaki çalışması devam ettirildi.

Taşeron işçileri beklemek yerine harekete geçmeye başladılar. Önce Kırşehir Karayolları 61. Şube Şefliği’nde Hamit-Kayseri, Çiçekdağı, Kaman, Mucur ilçeleri şantiye bölgelerinde çalışan taşeron işçileri, ücretlerinin düzensiz ödenmesine ve yemek paralarının gasp edilmesine karşı iş bıraktılar. Dünden bu yana da Nevşehir Şube Şefliği’nde çalışan işçiler iş bırakarak tepkilerini ortaya koydular.

Konuya ilişkin açıklama yapan Devrimci Yapı İşçileri Sendikası Kayseri Bölge Temsilcisi Haydar Baran, Kırşehir ve Nevşehir’de devam eden işçilerin eylemlerinin haklı olduğunu belirterek şunları söyledi: “Karayolları Kırşehir Şube Şefliği’nde çalışan işçiler üç aylık ücretlerinin yanı sıra 10 aylık yemek paralarını alamadılar. Tüm bu uygulamaları yapan taşeron firma hala işini sürdürüyor. Her ay hak edişini de şube şefi, Karayolları Bölge Müdürlüğü onayı ile almayı sürdürüyor. Şube şefi ve Karayolları Kayseri Bölge Müdürlüğü iş kanunun gereğini yapmalı taşeron işçilerinin maaş ve yemek alacaklarını ödemeden taşeron firmanın alacaklarını ödemeyeceğini ifade etmelidir. Nevşehir’de, karayolları şube şefliği bünyesinde çalışan işçilerin eylemleri de aynı gerekçelere dayanmaktadır. Nevşehir işçileri haklarına ve geleceklerine sahip çıkarak, taşeron firmalarının haksız, hukuksuz dayatmalarına, şube şefinin taşeron firmaya verdiği desteğe karşı mücadelenin yolunu seçmiş, haklarına ve geleceklerine sahip çıkarak onurlu bir duruşu ortaya koymuşlardır.”

Yol-İş Kayseri 1 No'lu Şube Başkanı Adem Özokutan’ın sözde destek mesajı verip pratikte hiçbir şey yapmamasını eleştiren Haydar Baran sözlerine şöyle devam etti: “Adem Özokutan ‘Haklı olduğunuz zaman eğilmeyin birlikte beraberliğinizi bozmayın haklı daima kazanır’ diyerek Nevşehir’de karayolu işçilerinin eylemine sözde destek verdi. İşçilerin eylemine destek vermek, bir cümlelik destek açıklaması yapmaktan ibaret değildir. Eğer taşeron işçilerin Nevşehir ve Kırşehir’de yaptıkları eylem haklı ve meşru ise Adem Özokutan’ın yapması gereken Karayolları Kayseri Bölge Müdürlüğü’nde çalışan tüm karayolu işçilerini bu onurlu mücadeleye omuz vermeye çağırmaktır. Bu yapılmadığı sürece sözde destek açıklamalarının hiçbir kıymeti harbiyesi yoktur.”

Davutoğlu’nun seçim öncesinde karayollarında çalışan taşeron işçilerine verdiği ‘kadro müjdesi’ne değinen Baran sözlerini şöyle tamamladı: “Ahmet Davutoğlu’nun 30 Nisan’da düzenlenen bir törende 6 bin 417 karayolu işçisinin kadroya alınacağını söylemesine rağmen, aradan geçen dört ayda bir işçi bile kadroya alınmadı. Geçen yıl eylül ayında çıkarılan torba yasayla, kamuda taşeron çalıştırılacak alanların sınırlanacağı açıklanmıştı. Ancak konuyla ilgili Bakanlar Kurulu kararı 1 yıldır çıkmadığı için kurumlar istedikleri gibi taşeron çalıştırmaya devam ediyorlar. Kadro sözünü tutmayan ve bunu yeni hükümetin kurulmamasıyla gerekçelendiren AKP iktidarı, Suriye sınırına asker yığmakta ve yeni atamalar yapmakta bir an bile tereddüt etmedi. Karayolları işçilerine kadro sözünün üzerinden dört ay geçmiş olmasına rağmen somut bir adım atmadı. Aynı dönemde yapılan ihaleyle İzmir Bölge Müdürlüğü’nde 3 yıl boyunca yapılacak işler taşeron firmaya verildi. Beklemek ölümdür, kadro hakkını almanın yolu mücadeledir. Tüm karayolu işçileri Kırşehir ve Nevşehir’de süren iş bırakma eylemine destek vermelidir.”

Kızıl Bayrak / Nevşehir