Sumitomo yönetimi AKP ve jandarma ile baskı kurmaya çalışıyor

Sumitomo işçilerinin sendika hakları ve atılan işçilerin geri alınması için başlattıkları direniş devam ederken fabrika yönetimi, AKP ve jandarma eliyle işçiler üzerinde baskı kurma çabasında.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 15 Aralık 2017
  • 11:40

Çankırı’da kurulu, Japonya sermayeli Sumitomo fabrikasında işçilerin sendikal haklarına yönelik baskı ve işten atma saldırısı sonrası direniş sürüyor. İşçilerin haklarına tahammül edemeyen fabrika yönetimi, saldırılarını yalan ve demagojiyle gerekçelendirirken, jandarma ve AKP’li milletvekilleri eliyle işçiler üzerinde baskı kurmaya çalışıyor.

Haklarını gasp ettikleri işçilerin eylemini karalama çabası

DİSK’e bağlı Lastik-İş’e üye olan işçilerin işten atılması sonrasında Sumitomo yönetimi açıklama yaparak “sendika hakkına saldırı olmadığı” iddiasında bulundu. İşten atmaların gerekçesinin “performans” olduğunu öne süren yönetim, haklarını arayan işçileri “kötü niyetli eylemler yapmak”la itham edip “haksız” sayarak şunları söyledi:

“İşçiler işten çıkarılmaların sendikal faaliyetler nedeniyle yapıldığı gibi asılsız bir iddiayla sloganlar atarak, işgali ve iş durdurma eylemini sürdürmüş ve müzakereden uzak durmuşlardır. Yeni vardiyalar için işbaşı yapan ve yanlış bilgilendirilen işçiler kışkırtılarak haksız işgal eylemi sürdürülmüştür.”

Sumitomo patronları için AKP ve jandarma da devrede

Fabrika yönetimi, “sendikal faaliyete müdahil olmadığı ve olmayacağı” iddiasında da bulunurken, AKP Çankırı milletvekilleri ile parti yöneticilerinin de sürece dahil olarak işçileri sendika tercihlerinden geri döndürmeye çalıştığı ifade edildi. İşçileri birliklerini güçlendirmeye çağıran Petrokimya İşçileri Birliği “AKP Çankırı milletvekilleri ile parti yöneticileri Sumitomo işçilerinin hangi sendikayı seçeceğine niye müdahale eder? Ne gibi kârı ya da korkuları olabilir?” diye sordu.

İşçiler fabrika önündeki direnişlerini sürdürürken, iş bırakma eylemine saldıran jandarma bugün de fabrikayı abluka altına aldı. İşçiler, Lastik-İş ile fabrika yönetimi arasında bugün görüşme yapılacağını ifade etti.