SumiRico’da (Dytech) yönetim baskılarını sürdürüyor

SumiRico işçileri örgütlü mücadeleyi yükseltmedikleri sürece hak gasplarının ve yemekhane örneğindeki gibi olayların yaşanması engellenemeyecektir.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 14 Aralık 2018
  • 19:46

SumiRico’da bir yandan kriz gerekçesi ile işçiler darboğaza itilirken, diğer taraftan da çeşitli uygulamalar ile baskı ve denetim arttırılıyor. Son zamanlarda önceki dönemlerde yapılmayan şeyler yapılmaya başlandı. İşçilere olur-olmaz şeylerden dolayı baskı uygulanıyor, tutanaklar tutturuluyordu. 

Yönetimin son aldığı kararlardan biri de molalara zil ile çıkılıp zil ile girilmesi oldu. Yönetim, işçiler üzerindeki baskıyı daha da hissettirmek için mola saatlerinde 1-2 dakikanın peşine düşerek, molalara zil ile çıkılmasının uygulanacağını duyurdu. Zil uygulaması ile birlikte işçilerden “mola saatlerine sadık kalacağım” diye imzalı dilekçeler toplanacağı da ifade edilenler arasında.

İşçiler ücretsiz iş duruşlarından şikayetçi

SumiRico işçileri aylardır süren üretim duruşları ve kendilerinden kesilen ücretlerden şikayetçiler ve kriz gerekçesi ile kendilerine kesilen faturaya tepki ile yaklaşıyorlar.

SumiRico işçisi, yapılan toplantılarda, “Biz sizi işten çıkartmak yerine zarar etmeyi tercih ediyoruz” diyen yönetimin samimi olduğundan şüphe duyuyor. Çünkü şirketin bahsettiği zararın önemli bir kısmını işçinin ücretinden keserek süreci atlattığını son süreçte çok açıktan görüyorlar. 50 kişilik bir çıkartılacaklar listesi olduğu ama çıkartmayı tercih etmek yerine üretime ara verme yoluna gidildiği söylenerek durumu kabullendirme hamlesi yapılmaya çalışılıyor.

Yakın zamanda, raporlu, özellikle de meslek hastalığı olan işçilerin çıkartıldığı düşünüldüğünde ortada bir iyi niyet olmadığı çok açık. Yapılan toplantının gerçek amacı, durumu kabullenilir şekilde açıklamak, denetim sağlamak, tepkili yanları törpülemek ve Şubat’ta başlayacak zam sürecine bugünden etki etmeye çalışmaktır. 

Kriz, ücretsiz duruşlar ve işten atmalarla ilgili Metal İşçileri Birliği, SumiRico işçilerine şu şekilde seslendi:

“SUMİRİCO İŞÇİLERİ DİKKATLİ OLUN!

“Kriz patronlar için fırsattır. Bugün ağlarlar kriz var diye ama zil takıp oynamayı da eksik etmezler. Çünkü ellerine ‘tasarruf etmek’, işçiyi oyalamak için bir dizi olanak geçiyor. Bunları kullanacaklardır. Hatta sizlere ‘BU ŞİRKETE NE KADAR ÇOK SAHİP ÇIKAR, NE KADAR ÇOK VERİMLİ OLURSANIZ KRİZDEN O KADAR AZ ETKİLENECEĞİZ’ dahi dediler, da daha diyeceklerdir de. Ancak gerçek öyle değildir.

“Hiçbiriniz aylardır tam maaş alamıyor, kesintilerle ve vergilerle boğuşuyorsunuz. Sizin krizden etkilenmemeniz için susup patrona boyun eğmeye değil, birlikte hareket edip ücretlerinizin iyileştirilmesine, kesintilerin engellenmesine ihtiyacınız vardır. Gerçek ihtiyaçlarımız bunlardır. Biz işçilerin krizden etkilenmesinin engeli bu tedbirlerdir, patronlar için amansızca çalışmak değil. Bunları bilelim, buna göre hareket edelim. Yoksa akıbetimiz atılan onlarca arkadaşımızdan farklı olmayacak.”

Talimatı verenler değil, uygulayanlar işten atıldı

Geçenlerde fabrikada yaşanan önemli bir diğer olay da yemekhane üzerinden yaşandı. Yemeğe daha geç çıkan işçilere bazen yemek, salata vb. kalmadığı oluyor. Geçtiğimiz haftalarda yemeğe geç çıkan işçilere salata kalmadığı söylendi. İşçiler daha yemekhaneden çıkmadan beyaz yakalıların yemek saati yaklaştığından gelenler olmaya başladı. Salata kısmına, birden ortaya çıkan salatalar konmaya başlandı.

İşçilerin durumu şikayet etmesi üzerine, yemekhane çalışanı kadın işçi işten çıkartıldı. Olay çok açık, aslında işçilerden saklanan salatalar beyaz yakalılara için ayrılmıştı. Ve yine çok açık ki bu, yemekhane çalışanlarına yukarıdan verilmiş bir talimattı. Ama kendilerini aklamak için hemen cezayı işten atılma korkusu ile söylenenleri yapmak zorunda kalan kadın işçiye kesmiş oldular.

SumiRico işçileri örgütlü mücadeleyi yükseltmedikleri sürece hak gasplarının ve yemekhane örneğindeki gibi olayların yaşanması engellenemeyecektir.

Kocaeli’den bir işçi