Şişli Belediyesi işçisi: Kadroya alındık ama kuru maaş dışında hakkımız yok!

KHK düzenlemesi ile sözde “kadroya” geçen ve Şişli Belediyesi’nde çalışan bir işçi ile çalışma koşullarını konuştuk. Bütün haklarından feragat etmek zorunda kaldıklarını hatırlatan işçi, buna karşın kuru bir maaş dışında hiçbir hakları olmadığını belirterek onun da parça parça ellerine geçtiğini anlattı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 09 Ekim 2018
  • 12:38

“Taşerona kadro” aldatmacasıyla geriye dönük bütün alacaklarından feragat ettirilerek devlet kurumları bünyesine alınan işçilerin sorunları olduğu gibi devam ediyor. İşçiler yine birer taşeron işçisi gibi çalıştırılıyor ve kuru bir maaş dışında hiçbir haktan yararlanamıyorlar. Şişli Belediyesi’nde de geriye dönük bütün haklarından feragat ettiğine dair imza atmak zorunda kalan işçiler maaşlarını dahi alamıyorlar.

KHK ile hayata geçirilen düzenlemenin ardından “kadroya” alınan 5 yıllık bir işçi ile, “kadroya” alındıktan sonra çalışma koşullarında ve ücret, sosyal haklar konusunda ne gibi değişiklikler olduğunu konuştuk.

Kent Yol AŞ bünyesinde Şişli Belediyesi’ne çalışan ve alamadıkları maaşları için yaptıkları eylem sırasında basına görüş veren işçilerin işten çıkarıldığını ancak tepkiler sonucu geri alındığını belirten işçi, bu nedenle isminin yazılmasını da istemedi.

“İşçiler eylem yapınca sendika, ‘bizden habersiz eylem yaparsanız arkanızda durmayız’ diye işçileri eylemden vazgeçirdi” diyen işçi, sendikacıların kendilerine “şu an eylem yaparsak CHP’nin zararına” dediklerini söyleyerek 6 ay sonra yapılacak yerel seçimleri buna gerekçe yaptıklarını ifade etti.

“Kadroya geçeceksen köle olmayı kabul edeceksin”

Geçişleri yapıldıktan sonra kendileri için olumlu anlamda hiçbir değişikliğin olmadığını söyleyen işçi, maaşlarının aynı kaldığını ve hiçbir sosyal haktan yararlanamadıklarını belirtti. Düzenlemede yer alan madde ile 2020’ye kadar toplu iş sözleşmesinde yer alan haklardan yararlanamadıklarını aktaran işçi, belediyenin kendi şirketi olan Kent Yol AŞ bünyesindeki işçilerin kendilerinden daha iyi durumda olduğunu ekledi.

Kent Yol AŞ’deki işçilerin 550 TL kömür parası, 650 TL elbise parası aldıklarını ancak kendilerinin bu haklardan yararlanamadığını söyledi. Ayrıca onların yüzde 15-16 civarında zam alacaklarını ancak kadroya geçen işçilerin asgari ücrete yapılacak zam dışında 2 yıl boyunca hiçbir zam alamayacaklarını söyledi. Son bayramda “kadroya” geçen işçiler olarak 60 TL para aldıklarını buna karşın Kent Yol'daki işçilerin 450 TL aldığını belirtti. “Kadroya geçeceksen köle olmayı kabul edeceksin. 2020’ye kadar bu böyle devam edecek” diyen işçi şu anda taşeron işçilerinden çok daha kötü bir durumda olduklarına dikkat çekti.

Maaş alamadığı için kirasını ödeyemeyen işçi evden atıldı

Yaşadıkları bu hak gasplarının yanı sıra maaşlarını da düzenli bir şekilde alamadıklarını söyleyen işçi, 2 aylık maaşlarının şu anda içeride olduğunu belirtti. Bu durumun kendilerini oldukça zor duruma soktuğunu belirterek “103 TL elektrik faturası yüzünden elektriği kesilen bir arkadaşımız eşini ailesinin yanına gönderdi. Başka bir arkadaşımız ise kirayı ödeyemediği için evden kovuldu” dedi.

Maaşların toplu ödeneceği vaadinde bulunulduğunu belirten işçi “Bir maaşı ödeyemiyorsunuz, iki maaşı birden nasıl ödeyeceksiniz” diye tepki gösterdi. Maaşlarının parça parça yattığını belirterek kendilerine gerekçe olarak ise “kasada para yok” cevabının verildiğini anlattı.

“Tekneyle milleti gezmelere, eğlencelere götürüyorlar. Açılışlara para harcıyorlar. ‘Para bize yok, parayı bunlara harcıyorsunuz’ deyince ‘O sizi ilgilendirmez, onlara karışamazsınız’ diyorlar” aktarımında bulundu. İşçi ayrıca, gerçek kadroluların maaşlarının her ayın 15'inden 15'ine hiç sekmeden yattığını belirtti.

Hafta sonu izin yok, yağmurluklar su geçiriyor

Bütün bunların dışında hafta sonu izin kullanmalarının yasak olduğunu belirterek sadece cenaze gibi durumlarda pazar günleri izin kullanabildiklerini anlattı. İzinlerinin haftada bir gün olduğunu ve hafta içi olduğunu söyledi.

Kendilerine verilen ucuz yağmurlukların sıcakta terlettiğini, yağmur yağdığında ise su geçirdiğini aktaran işçi “insan yerine konulmuyoruz” diyerek tepki gösterdi.

Genel-İş sendikasına üye olan işçi sendikacıların bu süreçte kendi haklarını korumadığını, ‘eylem yapmayın’ telkinlerinde bulunduğunu ancak sendikanın şube seçimlerinin yaklaştığını ve kendilerini seçmelerini istediklerini aktardı. Ancak kendi haklarını korumayan sendikacılara oy vermeyeceğini söyledi.

Kızıl Bayrak / İstanbul