Sinbo'da direniş başladı

TOMİS Sinbo temsilcisi Onur Kömek işten atma saldırısına karşı fabrika önünde açıklama gerçekleştirdi ve direneceğini vurguladı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 03 Haziran 2022
  • 18:09

Tüm Otomotiv ve Metal İşçileri Sendikası pandemi sürecinde ücretsiz izin saldırısı, kod 29 ve sendika hakkının gaspına karşı Sinbo fabrikası önünde direnişler gerçekleştirmişti. Direnişin gücüyle Sinbo'da ücretsiz izin saldırısı püskürtülmüştü. Kod-29'a karşı geniş bir kamuoyu oluşturulmuş, tüm engelleme ve saldırılara rağmen Ankara Yürüyüşü gerçekleştirilmişti.

Aradan geçen süreçte Sinbo patronu sendika düşmanı tutumlarına devam etti. Pek çok sendikalı işçi taşınma bahanesi ile işten çıkartıldı. İşten atılan sendika üyesi işçiler ve TOMİS bu saldırılara sessiz kalmamış, fabrika önünde basın açıklamaları ve seslenişler gerçekleştirmişti.

Son olarak Sinbo işyeri baş temsilcisi Onur Kömek'in işten atılmasının ardından Sinbo önünde tekrar direnişe geçildi. Bugün TOMİS temsilcileri ve işten atılan Sinbo işçileri ile direniş çadırı kuruldu. TOMİS sosyal medya hesaplarından yaptığı açıklama ile direnişe başladıklarını duyurdu.

Direnişin 1. gününde desteğe gelenlerle sohbetler edildi, akşam iş çıkışında ise Sinbo işçilerine seslenildi. Yapılan konuşmalarda taşınma sürecinin patron tarafından nasıl kullanıldığı teşhir edildi. Sinbo işçileri TOMİS'li olmaya davet edildi.

Sinbo patronu direnişçi işçilerle görüştü!

Sinbo patronu fabrika önünde direnişçi işçilerle görüştü. Direniş alanına gelerek görüşmek isteyen Sinbo Patronu Mehmet Demir sendikal faaliyete saygılı olduğunu, işten atmaların taşınma nedeni ile olduğunu vb. ifade ederek helallik istedi. Direnişçi işçiler Mehmet Demir’e işten atmaların sendikal faaliyeti engellemek için olduğunu, daralmaya giden firmaların yasal prosedür gereği önce gönüllü çıkışlar açması gerektiğini anlattılar. Ardından sendikalı işçileri bilinçli ve hedefli olarak nasıl attıklarını ifade ettiler. Bu ifadeler üzerine Mehmet Demir işe alımı ben yapmıyorum, işten çıkışları da ben yapmıyorum ifadeleri kullandı.

Direnişçi işçiler ve TOMİS yöneticisi, sendikal faaliyete dönük saldırılar ve atılan işçiler geri alınana kadar mücadele edeceklerini ifade ettiler. Bu talepler karşılanmadığı müddetçe Sinbo fabrikası önünde ve içerde mücadeleyi sürdüreceklerini ifade ettiler. Mehmet Demir direnişçilerin ve sendika yöneticilerinin sendikal faaliyete dönük saldırılara karşı tutumlarını ve taleplerini dinledikten sonra görüşme sonlandırıldı.

Direnişin 1. gününde desteğe gelenlerle sohbetler edildi, akşam iş çıkışında ise Sinbo işçilerine seslenildi. Yapılan konuşmalarda taşınma sürecinin patron tarafından nasıl kullanıldığı teşhir edildi. Sinbo işçileri TOMİS'li olmaya davet edildi.

Kızıl Bayrak / Küçükçekmece