İzmir Buca’da yer alan Seyfi Demirsoy Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) yetki krizine ilişkin 22 Temmuz Pazartesi günü basın açıklaması düzenledi.
“Sendika yetkiyi yöneticilerden değil, emekçilerden alır” yazılı pankart taşınan eylemde basın metnini ise SES İzmir 1 No’lu Şube Yöneticisi Emre Ateş okudu.
Koruyucu sağlık hizmetlerinin gün be gün terk edilerek, sağlığın piyasalaşmaya kurban edildiğine değinilen açıklamada şunlar ifade edildi:
“Çalışanların çalışma koşulları, ekonomik hakları, sosyal ve kültürel haklarının korunması ve geliştirilmesi ile görevli sendikalar ile daha çok kâr sağlama amacındaki İşletme Yöneticisi mutlak surette uyuşmazlıklar yaşayacaktır. Bu nedenle de işletme yöneticileri bu durumda kendilerine güçlük çıkarmayacak, işverenin isteğinin kabul edilmesi için çalışanlar üzerinde telkin, baskı ve hatta tehditler başvuracak adeta işverenin çalışanlarla ilişkiler birimi gibi çalışacak sendikaya ihtiyaç duymaktadır.”
15 Mayıs tarihi itibariyle sendika aidat kesintilerine göre yapılan tespitte en fazla üyeye sahip sendikanın SES olduğunun anlaşıldığı belirtilen açıklamada şunlar belirtildi:
“Bunun üzerine, hastane yönetimi yetkisi olmadığı halde, yetkiyi kaybeden sendikanın başvurusu gerekçesiyle bir soruşturma başlatarak sağlık çalışanlarının sendika seçme özgürlüklerini ihlal etme pahasına istifalarını keyfi şekilde geçersiz sayan ve onları istifa ettikleri sendikaların üyeleri sayma gafletine düşen usulsüz ve yetkisiz bir soruşturma raporunu esas almak suretiyle yetkili sendikanın SAĞLIK-SEN olduğuna dair açıklama yapmışlardır. Oysa olması gereken 4688 sayılı Kanunun emredici hükmü gereğince 15 Mayıs tarihindeki sendika aidat kesintilerine göre SES'in yetkili sendika olduğunun tespiti idi. Bu durumda bu sonuca itirazı olan sendika varsa o sendikanın yine Kanun gereğince yetkilendirilen Ankara İş Mahkemeleri’nde itiraz davası açması idi. Hastane Yönetimi tam tersine, ‘ben yetkisiz sendikayı yetkili yaptım, yetkili sendika siz gidip itiraz davası açın’ dedi. Biz Sendika olarak bir yandan itiraz davası açtık, diğer yandan da suç işleyen yöneticileri hakkında Savcılığa suç duyurusunda bulunduk. Nihayet Ankara 4. İş Mahkemesinde görülen itiraz davası sonucunda SES'in yetkili sendika olduğu, tüm kayıtların ve tutanakların bu şekilde düzeltilmesi gerektiğine karar verildi. Ancak, maalesef mahkeme yasa gereği en geç 2 ayda sonuçlandırması gereken davayı bir yılda sonuçlandırdığı için bu karar elbette 2023'ten bu yana haksız ve hukuka aykırı olarak gasp edilen yetki hakkımızı geri getirmeyecek, ancak ilerleyen günlerde görüleceği üzere bazı hukuksal yaptırımları olacak.”
Açıklamada son olarak şunlar belirtildi:
“Bitirirken bir kez daha ifade edelim ki, en baştan söylediğimiz gibi, sendikalar yetkiyi yönetimlerden değil emekçilerden alırlar. O nedenle de bu işyerinde meşru yetkili sendika SES'tir.”