Sağlık emekçileri “Vergide adalet” istiyor

Sağlık emekçilerinin vergi oranının yüzde 15’te sabitlenmesi talebiyle başlattığı eylemler 7. haftasında da devam ediyor.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 03 Nisan 2024
  • 21:30

Sağlık emekçilerinin vergi oranının yüzde 15’te sabitlenmesi talebiyle başlattığı eylemler 7. haftasında da devam ediyor.

Aile sağlığı merkezinde çalışan sağlık emekçileri her Çarşamba gerçekleştirdiği “Vergide adalet” eylemlerini bu hafta da sürdürdü. ASM’ler önünde düzenledikleri basın açıklamaları ile taleplerini yükselten sağlık emekçileri “Vergi oranı üst sınırı yüzde 15 olana dek her Çarşamba eylemdeyiz!” dedi.

Eylemlerde okunan ortak açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“2000 yılında 2 bin 500 TL olan ilk vergi tarife dilimi, yeniden değerleme oranına göre artırılsaydı 2024’te ilk vergi tarife dilimi 288 bin 571 TL olarak uygulanmalıydı. Oysa 2024 için ilk vergi dilimi 110.000 TL olarak saptandı. Yeniden değerleme oranına göre olması gereken ilk vergi tarife dilimi ile mevcut ilk vergi tarife dilimi arasında 178 bin 571 TL’lik bir fark oluştu. En düşük vergi tarife dilimi artışının bilinçli biçimde düşük artırılması sonucunda tüm ücretliler erkenden daha yüksek vergi tarife dilimine girmeye başladık. Cumhurbaşkanı ilgili mevzuat gereğince ortaya çıkan bu tutarı yüzde 50’sine kadar artırmaya, yüzde 50’sine kadar da indirmeye yetkilidir. Ancak Cumhurbaşkanı bu yetkiyi 2024 yılında da kullanmamış, işçilerin erkenden üst vergi dilime girmesini engellememiştir. Öte yandan ücretlilerin gelir vergisi oranı da oldukça yüksektir. Bu oran yüzde 10 olarak saptanmalıdır. Bu yönde vergi mevzuatı değişikliği yapılmalıdır. Ayrıca, asgari ücret istisnası vergiden indirim değil, matrahtan indirim yoluyla uygulanmalıdır.”

Vergi yükünün adalet ve dengeli dağılımı çağrısı yapılan açıklamada son olarak şunlar ifade edildi:

“Ücretlerden ve tükettiklerimizden değil, kardan, ranttan daha fazla vergi alınan, az kazananın az, çok kazanın çok vergi ödediği bir vergi düzeni için, Gelirde, vergide ve memlekette adalet için bugün bu metinde imzası olan sağlık emek ve meslek örgütleri ile birlikte vergide adalet mücadelemiz sürecektir. ASM emekçilerinin kesintisiz bir şekilde vergide adalet için yaktığı çoban ateşlerini bugün biraz daha büyütüyoruz. Gelirde, vergide ve memlekette adalet için bugün bu metinde imzası olan sağlık emek ve meslek örgütleri ile birlikte vergide adalet mücadelemiz sürecektir.  Tüm emeği ile geçinenleri ve ücretlileri bu mücadeleyi birlikte büyütmeye çağırıyoruz.”