Renault’da Türk Metal ve yönetime tokat gibi yanıt!

Renault fabrikasında Türk Metal Sendikası şube seçimleri yapıldı. Türk Metal ve yönetim alavere dalavere de yapsa, sisteme aykırı her türlü çıkış ihtimalini ezmek için oyunlarını da sürdürse şu kesin ki, Renault işçisi her şeye rağmen yine de Türk Metal ve işbirlikçisi yönetime karşı tepkisini, öfkesini sandığa yansıtmıştır.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 08 Nisan 2017
  • 21:27

Renault fabrikasında Türk Metal Sendikası şube seçimleri yapıldı. Metal İşçileri Birliği Renault fabrikasında yapılan seçimlerle ilgili bir açıklama yayınladı. Açıklamayı okurlarımıza sunuyoruz

***

Baskı ve zorbalıkla Türk Metal’e geçirilen Renault'ta bugün şube yönetimi için delege seçimleri yapıldı.

Kesin olmayan sonuçlara göre Renault işçisi, zorla geçirilmiş olmaya ve iradesinin çiğnenmesine karşı öfkesini sandığa yansıttı.

İlk olarak belirtelim sandıktan çok yüksek oranda geçersiz oy çıktı. Yani demek oluyor ki, Renault işçisi zorla sandığa giderken tepkisini bütün adayların üzerini çizerek gösterdi.

İkinci olarak; yönetimin işaret ettiği ve Türk Metal’e geçiriliş sürecinde aktif şekilde çalışan Ömer Başaran’ın bizzat desteklediği kibirli ve Renault işçisinin hak mücadelesine karşı aktif şekilde çalışan, eski sözcü, sonradan hain olan Ercan Kantar tam bir fiyasko yaşadı. Öyle ki, 200 delegenin ancak 18’inin oyunu alabildi.

Yine en baştan beri şube başkanlığı için çalışan Hüseyin Öztürk’ün listesinden ancak 13 kişi seçilebildi. Hüseyin Öztürk’ün kendisi de delege seçilemedi.

Hiçbir zaman direnişe katılmayan kemik Türk Metal’cilerin hiçbirinin listesi kazanamadı, tam bir fiyasko yaşadılar. Renault işçisi bunlara itibar etmedi.

Öte yandan ise, gelen sonuçlara göre sandığın kazananı Nizamettin Bilik oldu. Günler önce “Şube başkanı seçilirsem işçiyi Birleşik Metal’e götürürüm” dediği rivayet edilen ve bundan dolayı Türk Metal’cilerin büyük tepkisiyle karşılaşan Nizamettin Bilik’in listesinde de son günlere kadar Birleşik Metal’de olan çok sayıda delege adayı olması dikkat çekiyordu. Nizamettin Bilik’in kimliği, niyeti vs. hakkında kesin bir şeyler söyleyecek durumda değiliz. Tüm bunlar birer söylentiden de ibaret olabilir ya da kıvrak bir seçim manevrası da olabilir. Gerisinde Türk Metal’cilerden ya da yönetimden bazı kişilerin desteği de olabilir, bilemeyiz. Fakat şurası kesin ki, ona oy verenlerin büyük çoğunluğu listesinin Türk Metal’den en uzak liste olduğu düşüncesiyle oy verdi. Bu da Bilik’in kimliğinden ve kim olduğundan ziyade, aldığı oyların gerisinde esas olarak Renault işçisinin Türk Metal’e ve yönetime duyduğu tepki olduğundan kuşkumuz yok.

Tüm bunlardan sonra şunu bir kez daha vurgulayalım; Türk Metal ve yönetim alavere dalavere de yapsa, sisteme aykırı her türlü çıkış ihtimalini ezmek için oyunlarını da sürdürse şu kesin ki, Renault işçisi her şeye rağmen yine de Türk Metal ve işbirlikçisi yönetime karşı tepkisini, öfkesini sandığa yansıtmıştır.

Renault işçisi şu ya da bu yönetimle değil ancak ve ancak birliğini güçlendirip, sadece kendi özgücüne dayandığı ölçüde kazanacaktır. Aksi halde kim gelirse gelsin sistem sürdüğü müddetçe satış ve ihanet, sendika ağalığı sistemi işçinin emeğini sömürmeye devam edecektir.

Metal İşçileri Birliği