Ravago’da adım adım greve!

Ravago işçisi eksiklileriyle GREV iradesini kuşanmış durumda. Kölece çalışma koşullarına karşı insanca çalışma koşulları, sefalet ücretine karşı insanca yaşamaya yeten ücret mücadelesini yükseltiyor.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 21 Nisan 2023
  • 19:00

Hem Gebze’de hem de İzmir’de bulunan Ravago petrokimya fabrikaları için Ocak ayından itibaren sözleşme görüşmeleri başladı. Talepler konusunda Ravago sermayesi adım atmayınca süreç anlaşmazlık ile sonuçlandı. Petrol-İş Sendikası tarafından grev tarihi 11 Mayıs 2023 olarak açıklandı.

2022 yılındaki enflasyon oranı %65,27 zam oranı olarak işçilerin talebi. Bu talebin burada kalmasının nedeni 2022 yılında Temmuz ayında asgari ücrete gelen zammın ardından Ravago işyerlerinde %45 olarak iyileştirilme yapılması. Bu iyileştirme sürecinde işverenin 2023 yılında başlayacak olan sözleşmeye şerh koyması, sözleşme taslağında işçi tarafı 2022 yılında çıkacak olan enflasyon oranının üstünde zam isteyemeyecek olması.

Ülkede artan enflasyon, alım gücünün düşmesi, bugün istenilen zammın geçerliliğini yitirmiş olması, işçilerin grev kararlılığını etkileyen faktördür. Alınan ücretlerin hayatta karşılığının kalmaması mücadele azmini tetiklemektedir. Grev sürecinin kaçınılmaz olmasını tetikleyen bir diğer faktör ise ülkede artan dolar-euro kurunun işçi sınıfının alım gücüne etkisidir. Kapitalistler Türkiye'yi bir sömürü cehennemine dönüştürmüşlerdir. Çalışma sistemindeki esneklikler bugün sermaye sahiplerinin elini çok fazlasıyla güçlendirmiştir. Dörtlü vardiya, yedili sistem, kayar vardiya adıyla bilinen modern dünyanın kölece çalışma sistemi. Bu sistemde fabrika hiçbir zaman durmuyor. Sürekli üretim var. Dolar-euro ile üretim ve satış yapan şirketlerde, işçilik maliyetleri sermaye sahipleri için sürekli düşüyor. Dün yapılan zam euro-dolar karşısında yine aynı noktaya daha ucuza geliyor.

Ravago’daki grev süreci İzmir'de iki, Gebze'de bir fabrikayı kapsıyor. Bu süreçte bir fabrika üretim süreci gereği sürekli bu sistemde çalışırken diğer firmalar da dörtlü vardiya sistemine geçti. İşçinin sosyal yaşantısının tamamen bittiği, çevresindeki insanlar ile bağının koptuğu bu çalışma düzenine karşı, 5+2 çalışma sistemine geçilmesi talebi öne çıkıyor. 5 gün çalışma 2 gün tatil. Vardiya zammı, sosyal haklarda iyileştirmeler de grevin ana taleplerinden.

Ravago işçisi GREV'e hazır mı? Hazırlık grev sürecinin başından itibaren işçi eğitimleri, bilinçlendirme çalışmaları ile yapılır. Grev hazırlık komiteleri ile süreç örgütlenir. Petrol İş üyesi işçiler ne zaman tabandan hazır ve örgütlü bir tarzda davranabilirse, inisiyatifi ele alabilirse güçlü grevler gerçekleşebiliyor.

Karşılaşılacak sorunlar ve sorulması gereken soruların başlıcaları şunlardır:

-Grev sürecine giden yolda işverenin stok durumu greve gidildiğinde ne kadar dayanır?

-Grev sürecinde sınıf dayanışması nasıl yapılır?

-Grev, işçinin üretimden gelen gücü nasıl kazanıma götürülür?

Tabi ki şimdiye kadar ne soruların yanıtları tartışıldı, buna uygun bir ön hazırlık yapıldı ne de işçileri eğitmeye dönük adım atıldı. Bunun sebebi ise son görüşmede sözleşmenin bir noktada bağlanacağı düşüncesinin olması.

Türkiye'de sendikacılık genel anlamda ücret sendikacılığı üzerinden şekillendiği için, sınıf sendikacılığı, kitle sendikacılığı gibi genel toplumsal konular konusunda işçi sınıfı özenle bu konulardan yalıtıldığı, bilinçli olarak uzak tutulduğu için bu konular da tartışılmıyor. İşçilerin sendikalara bakışı da ücretim diğer işyerlerinden daha iyi ise o zaman sendikam çok iyi sınırında.

Ravago işçisi eksiklileriyle GREV iradesini kuşanmış durumda. Kölece çalışma koşullarına karşı insanca çalışma koşulları, sefalet ücretine karşı insanca yaşamaya yeten ücret mücadelesini yükseltiyor. Bütün işçi sınıfını Ravago işçilerinin mücadelesi ile dayanışmaya çağırıyoruz. Yaşasın GREV!

Petrokimya İşçileri Birliği