Özak işçilerinden valiliğe yanıt

Özak Tekstil işçilerinin eylemlerine dair açıklama yapan ve Şanlıurfa Valiliğine yanıt veren işçiler, “Suç işliyorsunuz, bu hukuksuzluğa son verin” dedi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 12 Aralık 2023
  • 12:30

Urfa’da valiliğin, Özak Tekstil işçileri hakkında yayımladığı basın açıklamasına işçiler tepki gösterdi. Hakları için direnişte olan Özak Tekstil işçilerinin eylemlerini “Yasa dışı”, “İzinsiz”, “Kanuna aykırı” gören valiliğe yanıt veren işçiler “Bu hukuksuzluğa son verin” diye seslendi.

Şanlıurfa Valiliği'nin 11 Kasım tarihli basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesinde üretim yapan bir işletmede 27.11.2023 tarihinden itibaren bir sendika organizesinde iş bırakma ve sendikal faaliyet şeklinde başlayan eylemlerin kolluk kuvvetlerimizin sürekli uyarılarına rağmen yasa dışı toplantı ve gösteriye dönüşmesi, iş ve çalışma hürriyetine müdahalede bulunulması üzerine 28 kişi hakkında adli işlem başlatılmış,

Ancak yapılan bütün uyarılara rağmen 2911 sayılı Kanuna aykırı şekilde toplantı ve gösteri yapılması, servis araçlarının geçişinin engellenmesi, Organize Sanayi Bölgesi içinde trafik düzeninin bozulmasına kadar varan yasa dışı davranışlara devam edilmesi üzerine,

11.12.2023 Pazartesi günü söz konusu faaliyetleri yürüten 6 kişi başlatılan adli soruşturma kapsamında gözaltına alınmış, izinsiz yapılan toplantı ve gösteriye yapılan ikazlara rağmen son verilmemesi üzerine topluluğun dağılması sağlanmış ve haklarında adli işlem başlatılmıştır.

Toplum düzenini bozan, iş ve çalışma hürriyetini ihlal eden benzeri kanuna aykırı girişimlere karşı bundan sonra da yasal olarak gerekli işlemler uygulanacaktır.”

“Haklıyız, kazanacağız”

Özak işçilerinin örgütlendiği BİRTEK-SEN, valiliğin açıklamasına ilişkin bir açıklama yayımladı. Özak Tekstil patronunun işçilerin sendika seçme özgürlüğüne yönelik Anayasa ve İş Kanunu’na aykırı eylemlerini hatırlatan sendika, işçilerin barışçıl protestolarının günlerdir valilik ve kolluk güçleri eliyle engellendiğine dikkat çekti.

Valilik açıklamasındaki “İş bırakma ve sendikal faaliyet çerçevesinde başlayan eylemlerin kolluk kuvvetlerimizin sürekli uyarılarına rağmen...” şeklindeki ifadelere vurgu yapan açıklamada şöyle devam edildi:

“Müdahalenin sendikal faaliyet çerçevesinde olması nedeniyle engellendiğini ikrar etmiştir. Sendikal faaliyetlerin engellenmesi suçu işlenmesi yanı sıra Anayasa'nın 'Toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkı' başlıklı 34. maddesine göre 'Herkes önceden izin almadan silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir.' maddesinde açıkça belirtilen toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkımız da engellemektedir.”

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

“Valiliğin açıklamasında işçilerin haklı mücadelesi adeta Özak Patronunun dile getireceği şekilde toplum düzeninin bozulduğu, iş ve çalışma hürriyetinin ihlal edildiği ve kanuna aykırı olduğu iddia edilmektedir. İşimiz, ekmeğimiz ve sendika seçme özgürlüğü mücadelemiz ilk gününden beri Özak işçilerine şiddet uygulanmış, fabrika önünde bulunmaları engellenmiş, kolluk şiddetinden camiye sığınmak isteyen işçilere caminin kapısı kapanmış ve son olarak bugün yapmak istediğimiz basın açıklamasına müdahale sonucu çok sayıda işçi şiddet görmüş ve gözaltına alınmıştır.

Bir kez daha söylüyoruz; işçilerin sendika seçme özgürlüğüne, sendikamızın faaliyet yürütmesine, Anayasal toplanma hakkımıza engel oluyor ve suç işliyorsunuz. Bu hukuksuzluğa son verin.

Haklıyız, kazanacağız!”