Namet’te sendika düşmanlığına protesto

Namet’in Gebze Çayırova’da kurulu fabrikasında sendikaya üye oldukları için işten atılan Tek Gıda-İş Sendikası üyesi işçiler, Namet patronunun işçi ve sendika düşmanlığını fabrika önünde gerçekleştirdikleri eylemle protesto etti.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 13 Ocak 2015
  • 16:41

20 işçinin sendikaya üye olduğu için işten atılmasını protesto amacıyla fabrika önünde basın açıklaması gerçekleştiren Tek Gıda-İş Sendikası üyesi işçilere ilerici ve devrimci güçler ile sendikalar da destek verdi.

Polisin engelleme çabalarının işçiler ve destekçi güçler tarafından boşa düşürüldüğü eyleme Gebze İşçilerin Birliği Derneği, BDSP, EMEP, UİD-DER, TÜMTİS, Petrol-İş, DERİTEKS, Türk Metal sendikaları da katılım sağladı.

Kent Şeker, Knor-Lipton, Eku Fren Kampana işçileri ve direnişteki Feniş Alüminyum işçileri de Namet işçileri ile sınıf dayanışması için fabrika önüne geldiler.

Namet işçileri “Anayasal hakkımızı kullandık işten atıldık”, Tek Gıda-İş Sendikası ise “Namet işçisi yalnız değildir!” pankartını açtı. İşçilerin Birliği Derneği de “Namet işçisi yalnız değildir! Sendika hakkımız engellemez!” pankartı ve çeşitli dövizlerle eyleme katıldı. Petrol-İş'e üye Ravago işçileri “Birlik, mücadele, dayanışma!” pankartını açtı.

Eylemde “Sendika hakkımız söke söke alırız!”, “Direne direne kazanacağız!”, “Atılan işçiler geri alınsın!”, “Yaşasın sınıf dayanışması!” sloganları sıklıkla atıldı.

 

Polisin tehditleri boşa düşürüldü

İşten atılan Namet işçileri saat 15.00'te fabrika önüne geldiler. Bu sırada fabrika önüne çevik kuvvet yığınak yapmıştı. Çayırova polisi işçilere karşı sürekli gerilimi yükseltti, valiliğin 'dağıt' emri verdiğini söyleyerek işçileri saldırmakla tehdit etti. Namet işçileri ve sınıf dayanışmasına gelenler, kararlı duruşları ile tehditleri boşa çıkarttı.

Saat 16.30'da bir basın açıklaması yapıldı. Önce Türk-İş Bölge Başkanı Adnan Uyar bir konuşma gerçekleştirdi. Uyar, senelerdir işçilerin sırtından büyüyen, namını ve karını işçilerin sayesinde elde eden Namet patronunun sendikayı kabul etmesini istedi. İşçilere insan gibi davranılması gerektiğini, sendikanın kaçınılmaz olduğunu dile getirdi.

 

“Sonuna kadar mücadeleye devam edeceğiz”

Ardından Tek Gıda-İş Sendikası Şube Başkanı Yunus Durdu basın açıklamasını okudu. Durdu, işçilerin anayasal hakkını kullandığını ve bundan geri adım atılmayacağını dile getirdikten sonra, Namet patronunun işçileri ‘ikna odalarında’ zorla sendikadan istifa ettirmeye çalıştığını, yalakalarının zorbalık yaptığını söyledi. Durdu, “kavga değil hakkımızı istiyoruz, ancak kavga istiyorlarsa ve geri adım atılmazsa tüm Türkiye'de Namet ürünlerine yönelik bir anti kampanya başlatacağız” diyerek sonuna kadar mücadeleye devam edeceklerini dile getirdi.

Açıklamanın ardından iş çıkış saati olan 18.00'e kadar fabrikanın önünde olma kararı alındı. Ancak tüm işçilerin zorunlu mesaiye bırakıldığı öğrenildi. Saat 17.20'de fabrikanın önündeki eylem sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / Gebze