Mutlu Akü ve Neşe Plastik grevlerine ziyaret

İstanbul’da bulunan Mutlu Akü ve Neşe Plastik grevini dün akşam saatlerinde Gebze İşçilerin Birliği Derneği üyeleri ziyaret etti.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 10 Haziran 2022
  • 14:55

İstanbul’da bulunan Mutlu Akü ve Neşe Plastik grevini dün akşam saatlerinde Gebze İşçilerin Birliği Derneği üyeleri ziyaret etti.

Mutlu Akü’de grev

İstanbul Tuzla Tepeören Mahallesi'nde bulunan Mutlu Akü ve aynı çatı altındaki Mutlu Plastik'te grev sürüyor.

2022 toplu iş sözleşmesinde anlaşma sağlanamaması sonucunda Mutlu Akü ve plastik işçileri fabrika önüne grev çadırını açtı. Pek çok maddenin görüşüldüğü toplu sözleşme taslağında işçilerin saat ücretlerine getirilecek zam oranında anlaşılamadığı için grev kararı verildiği ifade edildi. İşçilerin brüt tutarda seyyanen istediği 2250 TL, banka promosyonları, özel sağlık sigortası talepleri patron tarafından kabul görmedi. Mutlu Akü sermayedarının teklifi ise enflasyon artı 1200 ve her maaşa 800 TL zam. 

İşçiler geçim sorunlarının gittikçe arttığından bahsederken, istedikleri tutarların tamamını dahi alsalar bir artılarının olmadığını, ücretlerin buharlaştığını belirtiyorlar. İşçiler ayrıca ağır, sağlıksız çalışma koşullarından da şikâyet ediyorlar. Kurşun zehirlenmelerinin çok sık yaşandığı ve bel/ boyun fıtığının da işçiler arasında oldukça yaygın olduğunu ifade eden işçiler grevlerini insanca çalışma ortamı için gerçekleştirdiklerini belirtti. 

Gebze İşçilerin Birliği Derneği’nden işçilere dayanışma ziyareti 

9 Haziran Perşembe günü İşçilerin Birliği Derneği üyeleri mesai çıkışında gelerek işçilerin grevini selamladı, dayanışma gösterdi. Dernek üyeleri işçilerle sürece dair sohbet etmenin yanında, Pressan, Asen metal, Acarsoy tekstil işçilerinin direnişlerine dair de Mutlu Akü/Plastik işçileriyle konuştular. Direnişlerin ortak bir mücadele hattı belirlemesine dair tartışmalar yürüttüler. Dernek üyeleri ve işçiler var olan direnişleri selamlayan destek videoları çekildi.

Neşe Plastik grevi ziyaret edildi

Hep birlikte çekilen halaylardan sonra grev çadırında nöbetleşe bekleyen Neşe Plastik işçilerine ziyaret yapıldı. Neşe Plastik de çaylar eşliğinde sohbetler edildi. Gece geç saatlerde dayanışma ziyareti bitirildi. 

Kızıl Bayrak / Gebze