MMK Metalurji patronu ve Çelik-İş krizin faturasını işçiye kesti!

Çelik-İş Gebze Şube Başkanı Şerafettin Koç ve şirket yöneticileri, işçilere Şubat ayına kadar enflasyon zammı ve 15 günlük ikramiyelerin yatırılmayacağını açıkladı. Hak gaspı, Çelik-İş’in önerisiyle, işten atmaya “alternatif” olarak dayatıldı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 05 Eylül 2018
  • 12:17

MESS 2017 Grup toplu iş sözleşmesi kapsamında Dilovası ve İskenderun’da olmak üzere iki fabrikası olan MMK Metalurji krizin faturasını işçiye kesti. Dolar kurundaki yükselişten kaynaklı sorunlar yaşadığını belirten şirket, işyerinde yetkili sendika olan işbirlikçi Çelik-İş ile işçilerin sözleşme kapsamında hak ettikleri 6 aylık enflasyon zammına ve 15 günlük ikramiyelerine el koydu.

Dün fabrikada işçileri toplayan Çelik-İş Gebze Şube Başkanı Şerafettin Koç ve şirket yöneticileri işçilere Şubat ayına kadar enflasyon zammı ve 15 günlük ikramiyelerinin yatırılmayacağına dair karara vardıklarını açıkladı. Bu kapsamda Çelik-İş ve patron tarafından bir protokol imzalandığı belirtildi. 

Hak gaspı, Çelik-İş’in işten atmaya “alternatifi”!

Toplantıdan önceki günlerde bölüm bölüm gezen sendikacılar işten atmalara dair söylentiler yaydılar. Üretimde ve idari bölümde çalışan toplam 30 kişinin işten atılacağı bilgisi bizzat sendikacılar tarafından yayıldı. Dün ise şirket müdürü “Biz 150 kişi çıkartma kararı aldık. Bunu Çelik-İş’e bildirdik. Sendika da bize ‘İşten atmayın biz Şubat ayına kadar enflasyon zammı ve 15 günlük ikramiyeleri almayalım’ dediler. Biz de bu konuda mutabık olduk” açıklamasını yaptı. Ardından Şerafettin Koç da benzer açıklamalarda bulundu. Şubat ayında tekrar şirket yöneticileri ile yan yana gelip gidişata göre kararlar alacaklarını belirttiler.

İşçiler tepkili: “Kriz bahane, bayramda bile mesaiye kaldık”

Duruma tepki gösteren işçiler ayrıca, sözleşmenin üzerinden uzun zaman geçmesine rağmen hâlâ sözleşme kitapçığının ulaştırılmadığını, bu yapılanın bir gasp olduğu dile getiriyorlar. Krizin bahane olduğunu, fabrikada tıklım tıklım bobin ve sipariş olduğunu, bayramda bile mesaiye bırakıldıklarını belirtiyorlar. MMK Metalurji işçileri 7/24 çalışıyorlar. İzin günleri ise yönetim tarafından hafta içi kullandırılıyor.

Kızıl Bayrak / Kocaeli

İLİŞKİLİ HABERLER