Mersin’de işçiler sıcaklarla artan sömürüye tepkili

Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası Çukurova Temsilciliği, işçilerin sıcak havaların yanı sıra patron ve şeflerin baskılarıyla karşılaştığına dikkat çekerek çalışma koşullarının düzeltilmesi çağrısı yaptı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 16 Temmuz 2017
  • 16:26

Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası (DEV TEKSTİL) Çukurova Temsilciliği, sıcak havalar nedeniyle işçilerin çalışma koşullarının ağırlaştığına dikkat çekti. DEV TEKSTİL, çalışma koşullarının düzeltilmesi ve firmalarda güçlü serinletme sistemlerinin kurulması çağrısı yaptı.

Artan sömürü: “Sıcaklar, fazla mesai, hastalıkların artması...”

İşçilerin sıcaklar nedeniyle çalışma koşullarının ağırlaştığı üzerinde durulan açıklamada, giderek yakıcı bir şekilde hissedilen sorunlar şöyle anlatıldı:

“Binlerce işçinin çalıştığı Mersin Serbest Bölge’de düşük ücretlerin, zorunlu fazla mesailerin ve baskıların yanında işçilerin en şikayet ettiği sorun ise bu yaz sıcağındaki firmalarda serinletme sisteminin fazlasıyla yetersiz, çok etkisiz olması. Ortamı serinletecek güçlü klimalar yerine basit vantilatörler kullanılıyor. Çoğu firmada işçiler gün boyu terden sırılsıklam halde çalışmak zorunda kalıyorlar. Ayrıca fazla mesaiye mecbur bırakılan işçiler saatlerce bu zor koşullarda çalışmak zorunda kalırken üstüne üstlük baskılarla karşılaşıyorlar. Bu, sadece işçilerin sıcaktan bitap düşmesine yol açmıyor. Aynı zamanda hastalıklarında önünü açıyor. İşçileri halsiz bırakıyor.”

“Bu koşullar altında çalışmak istemiyoruz”

DEV TEKSTİL’in aktardığı, Mersin Serbest Bölge’de çalışan bir işçinin görüşlerine göre işçiler, sıcağın etkisinin yanı sıra şeflerin sayı baskılarıyla ve fazla mesai dayatmalarıyla karşılaşıyor. “Sıcak bir taraftan, baskı bir taraftan insanın çalışma gücü, dayanma kuvveti kalmıyor. Üstüne bir de mesailer…” diyen işçi, birçok firmada serinletme sistemi olmadığının altını çizdi. “Bu koşullar altında, sıcakta çalışmak istemiyoruz” diyen işçi, çalışma koşullarının düzeltilmesi çağrısı yaptı.