Mersin Serbest Bölge’de iş cinayeti

Mersin Serbest Bölge'de kurulu ASTEKS adlı fabrikada dün akşam yaşanan iş cinayetinde, 28 yaşındaki işçi yaşamını yitirdi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 09 Mart 2018
  • 14:38

Mersin Serbest Bölge’de bir işçi kardeşimiz iş cinayeti sonucu yaşamını yitirdi. Serbest Bölge’de bulunan ASTEKS’te kullanılmayan makineleri taşırken asansör boşluğuna düşen Mustafa S. hayatını kaybetti. 

28 yaşında yaşamını yitiren Mustafa kardeşimizin ölümü sadece serbest bölgede değil tüm tekstil, dokuma fabrikalarında çalışan işçilerin hangi şartlarda çalıştıklarını göstermektedir.

8 Mart gecesi saat 22.00 sularında yaşanan bu “kazayı”/cinayeti, tekstil işçilerinin nasıl bir köle gibi saatlerce çalıştırıldıklarını göstermektedir. Gün boyu çalışmaktan yorgun düşen işçiler bu vahim olayda da görüldüğü gibi, eksik mesai ücretleriyle gece yarılarına kadar, üstüne üstlük kendi görevleri dışında işlerde çalıştırılmaktadırlar.

Mustafa kardeşimiz, ASTEKS adlı firmada yapmakla mükellef olduğu asıl işi değil, kendi sorumluluğunda olmayan başka bir iş yaptırılırken hayatını kaybetmiştir. Kullanılmayan tekstil makinelerini depoya taşımak ne Mustafa kardeşimizin ne de makinecisinden ütücüsüne, paketçisine kadar diğer tekstil işçilerinin asıl işidir. Mersin Serbest Bölge patronlarının uymamakta ısrar ettiği o İş Kanunu’nda belirtildiği üzere, taşıma işini yapmak başka bir iş alanına girmektedir. Kaldı ki hele hele gecenin bir vakti, gece yarısı hiçbir işçiye yaptırılamaz. 

Bu acı olaya, bu iş cinayetine vesile olan sorumlular, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde Mustafa’nın annesine, sevdiklerine bu acıyı yaşatanlar bunun hesabını vermelidir. 

Diğer taraftan Mersin Serbest Bölge’de, patronların yarattığı bu sömürü cehenneminde kuralsızca, kölece çalıştırılan işçilerin sorunlarının görülmesi için ille de işçilerin ölmesi mi gerekmektedir? Serbest bölgede çalışan işçilerin haber konusu olabilmeleri sadece ölmeleriyle mi mümkün olacaktır? İşçilerin sorunlarıyla ilgilenen tek devlet kurumu cenaze müdürlüğü mü olacaktır? Bu vesileyle Mersin Serbest Bölge’de işçilerin yaşadıkları hukuksuzluklar ve sorunlarla ilgilenmesi için Çalışma Bakanlığı’na bağlı yetkilileri de göreve çağırıyoruz. 

DEV TEKSTİL Çukurova Temsilciliği
9 Mart 2018