Krizin sorumlularından olan AKP şefi “kriz yok” demagojisi ile algı operasyonları yapa dursun ekonomik krizin etkileri işçi sınıfına her geçen gün daha fazla yansımaya devam ediyor.
Metal işçileri de kapitalistlerin yarattıkları bu krizlerden aynı zamanda krizi fırsata çevirme girişimlerinden payına düşeni alıyor. Öyle ki birçok fabrikada ücretsiz izinler devreye konulurken, bunu çalışma haftasının 5 güne düşürülmesi, kazanılmış hakların gaspı ve işçi kıyımları izliyor.
Kapitalistlerin hayata geçirdiği bu saldırılar şimdiden onlarca fabrikada yüzlerce işçinin işten atmasına vardı.
Tofaş’ta işçiler haftalık 6 gün olan çalışmanın önce 5 güne ardından ise 4 güne düşürüldüğünü belirtirken, günde 3 olan vardiyanın da 2’ye düşürüleceğini belirtiyorlar. Vardiya sayılarının düşmesine rağmen üretim adetlerinin aynı sayıda kaldığına dikkat çeken işçiler bu durumun fırsata çevrildiğini ifade ediyorlar. Son olarak da her Cuma yeni işçi kıyımlarının yaşandığı bildirildi.
İzmit'te bulunan ve Tofaş’a bağlı çalışan Sumirico (Dytech) da bu durumdan etkilenirken, iki hafta Cumartesi günleri fabrikada çalışma yapılmaması kararı alındı.
Renault fabrikasında da benzer bir durumun yaşanmasının söz konusu olduğu haftalık çalışma günü ve vardiyalarda azaltmalara gidileceği belirtiliyor.
Bursa Feka fabrikasında da kriz gerekçesiyle 120 işçi işten atıldı. İşçiler güvenliklerin kapıda bekleyip atılan işçileri almadığını belirtirken, fabrikada yetkili Türk Metal Sendikası’nın ise sessiz kaldığını söylediler.
İstanbul Tuzla’da bulunan Cofle TK fabrikasında da işçi kıyımı yaşandığı belirtildi. Fabrikadaki işçiler atılanların haksızlığa karşı duran işçiler arasından seçildiğini söylüyorlar.
Tekirdağ Çorlu’da bulunan Termoteknik fabrikasında kriz gerekçesiyle yüzde 15 küçülmeye gideceğini açıklayan patron 100 işçiyi işten çıkardı. İşçiler, fabrikada yetkili olan Çelik-İş Sendikası’nın da bu küçülmeye onay vererek işten atma saldırısının bir parçası olduğunu belirtiyorlar. Önemli hastalıkları bulunan ve uzun süreli raporları olan 2 işçiye de noter kanalıyla çıkışlarının gönderildiği öğrenildi. Üstelik Eylül ayı içerisinde yoğun bir üretim yapıldığı ve iki aylık stok imal edildiği belirtildi.
İzmir Aliağa Bakırçay Havzası’nda 3 fabrikası bulunan ve Türkiye`de ilk 500 şirket arasında gösterilen ve sürekli kârına kâr katan Kocaer patronu da krizin faturasını işçilerine kesti. Kocaer patronu kriz gerekçesiyle 23 işçiyi işten çıkardı.
Manisa’da bulunan Vestel fabrikasında da kriz bahanesiyle 28 işçinin işten çıkarıldığı belirtildi.
Kocaeli Arslanbey’de bulunan Uzmanlar Platform Hidromekanik Makine Mühendislik Otomotiv fabrikasında da 15 işçi işten atılmıştı.
Diğer yandan Mercedes’in Aksaray ve İstanbul’daki fabrikalarında da krizi bahane eden patron işten atma sopasını göstererek işçilerin yılda bir defa aldığı altınları ve erzak yardımını kaldırmak istediğini açıklamıştı. Ancak bu açıklamanın yapıldığı dönemdeki 6 ayda İstanbul’daki fabrikaya 400 civarı yeni işçi alınmıştı.
İşçiler enflasyon zammı ve ek ödeme talep ediyor
Patronların kriz saldırısına karşı, maaşları artan enflasyonla birlikte her geçen gün daha da eriyen metal işçileri de yaşadıkları bu kaybın giderilmesini istiyor. Bir yandan artan enflasyona oranla maaşlarında arttırım talep ediyorlar.
Öte yandan enflasyon ve zamlar nedeniyle Gebze’de bulunan Ecoplas fabrikasında tüm çalışanlara 1000’er TL verilmesini, benzer uygulamanın Siemens ve Şişecam fabrikalarında da uygulandığını örnek gösteren metal işçileri kendi fabrikalarında da bunun uygulanmasını istiyorlar.