Kocaeli’deki işçi katliamında bilirkişi raporu: Önlem ya da alarm yok, vana kapalı

Yangında 4 göçmen işçinin katledildiği Akpınar Tekstil’e ait fabrikada, iş güvenliği önlemlerinin yok sayıldığı, yangının bakım eksiklikleri sonucu çıktığı, yangınla ilgili de hiçbir önlem bulunmadığı ortaya çıktı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 12 Eylül 2019
  • 09:52

Kocaeli’deki bir tekstil fabrikasında çıkan yangında yaşanan işçi katliamına ilişkin bilirkişi raporu, patronların iş güvenliği önlemlerinin hiçe sayıldığını bir kez daha gözler önüne serdi.

6 Haziran’da Çayırova Cumhuriyet Mahallesi’nde Akpınar Tekstil’e ait tekstil fabrikasında 1 Afgan ve 2 Suriyeli olmak üzere 4 göçmenin yaşamını yitirdiği katliama ilişkin bilirkişi raporu hazırlandı. Yangına ilişkin hiçbir önlemin alınmadığı ortaya konan raporda; yangın alarmı olmadığı, söndürme vanalarının kapalı olduğu, acil durum için hiçbir hazırlık yapılmadığı, işçilere iş güvenliği eğitimi verilmediği belirtildi.

Havalandırma ve bakım eksiklikleri yangına sebep oldu

Hürriyet’ten İsmail Saymaz’ın haberine göre, raporda şu ifadeler yer aldı:

“Yağmurlama adı verilen söndürme sistemi, üç vanası da kapalı olmasından ötürü çalışmamıştır. Yüksek sıcaklıktan dolayı yağmurlama sistemi asılı bulunduğu aparatlardan kurtulup işlevselliğini yitirmiştir. Yangın çıkan bölüm depo olarak planlanmıştır. Kullanım izinleri bu amaca uygun olup tekstil kolunda faaliyet göstermesi, havalandırmaya ait aksaklıklar, bakım eksiklikleri bir araya gelerek, yangının meydana gelmesini sağlamıştır. Güvenliği sağlayacak bölümlerin oluşturulmaması yangının binaya yayılmasına neden olmuştur.

Yangın alarmı, acil durum önlemi yok

“İşçiler duman kokusu alana kadar çalışmış. Bu, işyerinde yangın algılama sisteminin olmadığını veya çalışmadığını ortaya koymaktadır. Yangının ustabaşı tarafından seslenilerek çalışanlara duyurulduğu sabittir. Bu durum, iş yerinde uyarı sisteminin olmadığını göstermektedir. Acil durum senaryolarının işletilmediği, çalışanların eğitilmediği ve onlara hangi noktadan tahliye olabileceklerinin öğretilmediği anlaşılmaktadır. İş güvenliği eğitimi almayan, tecrübesi olmayan kişilerin denetim ve gözetim olmaksızın çalıştırılmaması gerekirdi. Öncelikle başlangıç eğitimi verilmesi gerekirdi.”

Patrondan “bayram iznindeydik” iddiası

Fabrikadaki firmalardan birinin patronu Mahmut Genç ise fabrikanın bayram izninde olduğunu iddia etti. 31 Mayıs’ta şirketin bayram iznine girdiğini, 5 Haziran’a kadar tatilin sürdüğünü anlatan Genç, o gün Suriyeli Mahmut Abdulal’ın arayıp “Abi yarın gelip çalışalım” dediğini, kendisinin “Gelin, paket yapın” dediğini ifade etti. Genç, “Çalışmak için gelenlerin işyerimizde çalışan mı, yoksa yevmiyeyle gelenler mi olduğunu bilmiyorum” dedi.

26 kişi çalışıyorduk”

Abdulal ise 22’si Suriyeli ve 4’ü Afgan olmak üzere 26 işçi olarak çalıştıklarını belirterek “Üst katta çalışıyorduk. Alt katta aniden alevler çıktı. Ne olduğunu anlamadık. Tüm duvarlardan dumanlar yükselmeye başladı” dedi.